Serija „Epidemija" - Savremena Nojeva barka u ruskoj režiji

Kada u vreme korone naletite na novu, skupu televizijsku produkciju pod nazivom „Epidemija", prirodno je da je pogledate, a ova je vredna gledanja.

Prva sezona ruske tv serije Epidemija (2019) svetsku premijeru imala je na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, rusku na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

U novembru i decembru gledaoci širom Ruske Federacije gledali su je na internet platformi Premier (PREMIER Studio i Filmski studio KIT su producenti serije).

Roman Jane Vagner Vongozero iz 2011. godine bio je inspiracija za scenario. A u realnosti Vongozero je ime tri jezera – dva u Kareliji, jednog u Arhangelskoj oblasti.

Na Epidemiju sam naišla slučajno, tražeći nastavak serije Njuškalo čija se prva sezona upravo emituje na RTS-u. U obe serije glavnu ulogu tumači odlični estonsko-ruski glumac Kiril Kjaro (1975), režiju potpisuje Pavel Kostomarov.

Kada u vreme korone naletite na novu, skupu televizijsku produkciju pod nazivom Epidemija, prirodno je da je pogledate, a ova je vredna gledanja.

Siže je jednostavan: pandemija izazvana nepoznatim virusom stigla je do Moskve. Glavni junak Sergej (igra ga Kirl Kjaro) sa ženom i njenim autističnim sinom, svojom bivšom ženom i njihovim zajedničkim sinom, ocem kojeg nije video trideset godina i troje komšija, novih bogataša, beži u Kareliju, na nenaseljeno ostrvo u jezeru Vongozero.

Nabrojala sam sve „putnike“, zato što su uz osnovnu narativnu liniju, priču o prirodnoj katastrofi i njenim posledicama (panika prod bolešću, vanredno stanje...), tu i složena priča o porodičnim i o međuljudskim odnosima uopšte, pojava nasilnih paravojnih formacija i spoljnog neprijatelja i priča o pregnuću da se pronađe lek protiv novog virusa.

Serija otvara niz etičkih pitanja - od pitanja žrtvovanja za bližnjeg, preko „preventivnih“ pokolja i „dileme“ – kanibalizam ili umiranje od gladi, do izbora koji jedan od junaka mora da napravi između životne ljubavi i pronalaženja vakcine.

Kuća na nenaseljenom ostrvu u karelijskom jezeru napravljena je od nasukanog broda čime se direktno, ali to ne smeta, aludira na Nojevu barku.

Kakva serija! Dinamična, uzbudljiva, odlično snimljena i montirana, sa ozbiljno dobrom glumom i režijom. Posle gledanja osam epizoda (cela prva sezona) u dva dana, čovek se lakše nosi sa našom korona svakodnevicom.

Premijera druge sezone tv serije „Epidemija" najavljena je za ovo proleće. Jedva čekam.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 24. mar 2020, 12:03) - Zoran Caplja [neregistrovani]

RTS NAJBOLJA TELEVIZIJA

Jedva cekam na rts-u

(petak, 20. mar 2020, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

RTS

Pa vi ste nerealni

(petak, 20. mar 2020, 16:01) - anonymous [neregistrovani]

Молба

Поштована РТС,
Мислим д аби било дивно да емитујете серију Жица.хвала