Onlajn "Davitelj potiv davitelja", na sajtu Kinoteke

Kolekcija filmova iz projekta VIP Kinoteka, bogatija je za još jedno kultno ostvarenje. "Davitelj protiv davitelja" legendarno delo Slobodana Šijana iz 1984-te, 15-ti je digitalno restaurirani film kojim se nastavlja misija očuvanja nacionalnog filmskog naslađa i u novim uslovima. Svetska premijera klasika nastalog u produkciji Centar filma, biće upriličena bespalatno "onlajn" na sajtu Jugoslovenske kinoteke danas od 17 časova.

"Je l si ti nekad prodala 120 karanfila za dan? Šta dižeš glas na roditeljicu svoju? To mi je zahvalnost što sam te vodila na more. Dodaj mi prut". Dijalozi i legendarne uloge Taška Načića koji je savršeno otelotvorio edipovski lik Pere Mitića i Rahele Ferari u ulozi autoritativne i religijom opsednute majke, spadaju u korpus onih antoligijskih, nastalih u zlatnom dobu srpskog i jugoslovenskog filma 80-tih godina prošlog veka.

Beograd tog vremena, grad sa skoro dva miliona stanovnika, nekoliko stotina hiljada automobila, desetak muzeja, dve radio stanica - prikazani su u prvoj nadrealnoj horor-triler parodiji , Davitelj protiv davitelja čiji inovativni i briljantni scenario potisuju Slobodan Šijan i Nebojša Pajkić.

Sa autentičnošću u oslikavanju Beograda tokom 80-tih, kojim su dočarani proces urbanizacije, tadašnje stanje prestonice i moderna dekadencija, ovaj film je zaslužio status jednog od najoriginalnijih i najsmelijih u istoriji domaće kinematografije.

Važan element u Šijanovom delu u kome igru mačke i miša vode osim davitelja i mladi muzičar Spiridon Kopicl, inspektor Ognjen Strahinić i predstavnica samosvesnih žena Sofija Mačkić, je i povezanost muzike i filma ne samo u kontekstu njihove međusobne podrške, nego i tadašnjeg značaja novog talasa za širu publiku.

Pesma Beogradski davitelj , nastala u sklopu filma, delo je popularne grupe Idoli, vanvremenski hit koji se i danas rado sluša.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. apr 2020, 22:12) - Kopicl [neregistrovani]

restauracija

Da nije angazovanja Jugoslovenske kinoteke, "DAVITELJ" kao i svi drugi filmovi snimljeni u produkciji Centar filma, vise ne bi postojali. Kopije su dovedene bukvalno do unistenja.Toliko o neodgovornosti vlasnika prava i producentskih kuca i njihovoj brizi za srpsku kulturnu bastinu.

(ponedeljak, 06. apr 2020, 00:24) - anonymous [neregistrovani]

hvala

uživao sam. neprevaziđena gluma i sjajni dijalozi. bravo kinoteka, bravo šijan!

(nedelja, 05. apr 2020, 17:25) - Zoran [neregistrovani]

Limitiran broj gledalaca

Mnogo nas je uskraceno jer je sajt limitiran, odnosno limitiran je broj posetilaca...
Ovako izgleda konekcija, u dve jasne poruke:
"Error establishing a database connection" ili
Resource Limit Is Reached
The website is temporarily unable to service your request as it exceeded resource limit. Please try again later.