Čitaj mi!

Stevan Filipović: Strpljenje je moj novi životni moto

Reditelj Stevan Filipović se upravo vratio iz Francuske sa festivala filmske fanstastike u Mentonu gde je dobio specijalnu nagradu žirija za kratki film inspirisan „Ratovima zvezda“, a već priprema novu filmsku priču koja će se odigravati u doba pandemije koronavirusa.

Na Festivalu u francuskog gradu Mentonu prikazn je film Stevana Filipovića Star Wors breaking point, kratki film koji se bazira na mitologiji serijala Ratovi zvezda Džordža Lukasa. Film je sniman krajem prošle godine i premijeru je imao uoči prikazivanja poslednjeg nastavka ove sage, Uspon Skajvokera.

„Ta neka naša ljubav prema Ratovima zvezda i prema celom tom žanru se u tom filmu skupila, i to zahvaljujući ogromnoj ekipi profesionalaca koji se u Srbiji bave specijalnim efektima, maketama, pravljenjem maski“, naglašava reditelj.

Film je bio nominovan u čak sedam katergorija na Festivalu u Mentonu, a osvojio je specijalnu nagradu žirija za kratki film, što Filipovića raduje jer je to nagrada koja pripada celoj ekipi.

Pored toga, proslavljeni reditelj, Stevan Filipović, priprema i novi film čija radnja će se dešavati u doba koronavirusa. Ideja je, kako kaže, nastala još tokom obimnih priprema za prvi film buduće trilogije, Pored mene.

„Mi smo razvili biografije svih protagonista mnogo detaljnije nego što se to obično radi u filmovima i imali smo bazu iz koje smo ušli u pisanje onoga što će sada biti treći deo Pored nas. Onda se desila ta korona i pripreme za snimanje tog filma koji je dobio i podršku Filmskog centra Srbije i HAVC-a u Hrvatskoj su obustavljene“, navodi Filipović.

Onda se iz te energije izrodila ideja da iskoriste ovu jedinstvenu situaciju i napišu film koji će se dešavati u doba korone i to u formi Agata Kristi detektivske misterije u kojoj će glavna junakinja, novinarka, pokušati da reši misteriju nestanka drugara iz razreda.

„Tako se rodio i Pored tebe, drugi deo buduće trilogije", dodaje reditelj.

U filmu Pored tebe pored naših glumaca pojavljuju se i poznata imena iz inostranstva, između ostalih i britanska glumica koja je dobila nagradu Bafta, Mirijam Margoli. Filipović priznaje da je njeno pojavljivanje u filmu koji režira ostvarenje njegovih snova. Karijeru Mirijam Margoli prati još od detinjstva, počev od uloge španske princeze u seriji Crni Guja,  zatim u Skorcezeovom filmu Doba nevinosti, za koji je i dobila nagradu Bafta, kao i u ulozi profesorke botanike u serijalu o Hariju Poteru.

„Preko našeg agenta u Britaniji, Markusa Ajgera, uspostavio sam komunikaciju sa njenom agencijom i imao sastanak pre nekoligo godina. Onda kada se desilo Pored tebe i kada smo počeli da pišemo film, palo mi je na pamet, hajde da probamo nekako, iako zvuči nemoguće, da probamo da napišemo lik za Mirijam. Onda sam napisao tu baka Veru koja je Engleskinja iz Mančestera koja je bila zaljubljena u Jugoslaviju i u jednog Srbina, udala se za njega i došla da živi u Beograd“, objašnjava Stevan Filipović.

Osim nje, u filmu Pored tebe se pojavljuje i najstariji evropski glumac, Vlasta Vlaisavljević, Ceca bojković, Bane Trifunović i mnogi drugi. Ukoliko epidemijska situacija bude dozvolila, aprila sledeće godine film Poret tebe bi trebalo da se nađe pred publikom.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">