Čitaj mi!

Serija „Kosti“ na RTS – banjalučki neonoar s dušom

Tri godine nakon hvaljenog „Mesa“, na male ekrane stiže drugi deo planirane trilogije scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića. Važna napomena: u fokusu mog osvrta su prve tri epizode serije „Kosti“ u kojima su predstavljeni glavni likovi i postavljen zaplet i koje, združene, donose najavu onoga što će uslediti u preostale dve trećine sezone.

Slično kao i u izvanrednoj američkoj seriji Fargo, čija se četvrta sezona upravo emituje u SAD, Pejaković i Hajduković su Meso i Kosti zamislili kao zaokružene celine koje spaja krimi štimung i mesto zbivanja, ali koje se mogu pratiti i potpuno samostalno.

Pejaković je u Kostima, baš kao i u Mesu, glumački angažovan, s tim da tumači sasvim novi lik – nije više destruktivni Slavko, već dobronamerni otac Dragan. Pored Pejakovića, u Kostima su se i drugi glumci iz Mesa našli u novim ulogama (Friganović, Savanović, Sekulić…) – što je koncept na koji nas je navikla Američka horor priča i koji se i ovde lepo primio.

Serija Kosti donosi priču o Banjaluci koju na svim nivoima razjeda korupcija. Poigravajući se sa naslovom sezone, Pejaković svoja dva glavna junaka naziva istim imenom – Kosta. Kosta Govoruša (glumi ga Jovo Maksić), izbeglica iz Krajine, pokušava da održi glavu iznad vode radeći najteže fizičke poslove.

Političar u usponu Kosta Gajić (Ljubiša Savanović) i njegova otuđena supruga Zorica (Milica Janevski), direktorka marketinške agencije, pripadaju banjalučkoj eliti. Sudbina dvojice Kosta se ukršta nakon krvavog čina odmazde u završnici treće epizode (ključna reč: čekić) koji će protresti sve junake i uticati na njihovu sudbinu.

Hajduković i Pejaković ne žure, polako pripremaju teren za svoju priču o osveti i njenim posledicama. Glavni adut serije su odlično napisani i odglumljeni likovi. Hajdukovićeva režija iz svakog glumca izvlači ono najbolje, a posebno od udarnog dvojca: Maksića (Klip, Teret, Otac) i Savanovića (32. decembar, takođe u režiji Hajdukovića).

Maksića smo navikli da gledamo u epizodnim ulogama, ali je on podjednako, ako ne i više, uverljiv i kao nosilac radnje (Isceljenje, sada i Kosti). Savanovićev nastup je (u prve tri epizode) suzdržaniji u odnosu na Maksićev – ima u njemu onog tinjajućeg intenziteta Pola Đamatija – mada gotovo podjednako upečatljiv.

Maksićev Kosta je, naime, već počeo da tone u živo blato društva koje ne mari za heroje, dok Savanovićev tek treba da doživi svoju kob, njegovi susreti sa jezovitim, linčovskim Englezom (Dragan Mićanović) jasan su nagoveštaj iskušenja koja mu predstoje.

Fotografiju Saše Petkovića i Dragana Radetića karakteršu pastelne, prigušene boje; sve je utonulo u mrak ili polumrak, a nebo iznad Banjaluke je sumorno čak i preko dana, oblačno, sivo i neretko kišovito – što samo doprinosi ciljanoj neo-noar atmosferi.

Naravno, tri epizode su previše mali uzorak za izricanje konačnog suda o seriji kao celini, ali jesu dovoljne da se uoče kvaliteti i neosporni potencijal. Hajdukovićeva režija je sigurnija nego u Mesu, a Pejakovićev scenario usredsređeniji i emotivno potentniji.

Posebno intrigira u kom će se smeru razvijati likovi koje tumače Dejan Aćimović i Milica Janevski, a pohvale za svoj dosadašnji glumački doprinos zaslužuju i Nikola Rakočević, Lea Sekulić, Aleksandar Đurica, Nikolina Friganović…

Do kraja ima još dovoljno epozoda kako bi se važniji likovi razigrali, pa verujem da će svi, ili barem većina, uspeti da se izbore za prostor i odgovarajuće mesto u ovoj mračnoj priči koja, bez obzira na snažan pesimistički naboj, sadrži i dosta ljudske topline.

RTS će tokom pet nedelja biti u znaku Kostiju (po dve epizode tokom vikenda). Premijera prve epizode serije iza koje stoje „Bosonoga produkcija“ iz Banjaluke i Radio-televizija Srbije, zakazana je za subotu, 21. novembar 2020. godine, sa početkom u 20 časova na Prvom programu RTS-a, dok će druga epizoda biti prikazana dan kasnije, u istom terminu.

Iskoristite priliku da ovu seriju iskusite premijereno, Koste i Kosti svakako zaslužuju vašu pažnju.

broj komentara 13 pošalji komentar
(nedelja, 03. jan 2021, 11:18) - ISTINA [neregistrovani]

Ulica i stvarnost preneti na male ekrane2

Uživao sam gledajući seriju, imao sam osjećaj da sam upravo u Banjaluci toliko stvarno je ovo. A ujedno bio sam i tužan, mnogo tužan, razmišljajući dok sam gledao, "ljudi moji ovo je stvarnost" hajde da se mijenjam, hajde da radimo nešto. Banjaluka ljepotica naša zaslužuje nešto mnogo bolje. Sve pohvale za reditelja i svu ostalu ekipu.

(utorak, 29. dec 2020, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

Online pregled

Da li postoji mogucnost da se serije “Meso” i “Kosti” pogledaju online, ali pod uslovom da je sve legalno?

(sreda, 23. dec 2020, 06:37) - ViLi [neregistrovani]

КОСТИ

Gospodine Pejakovicu,
Gledam Vas ovih dana i zaista sve pohvale za scenario. Jedno veliko BRAVO. G E N I J A L N O. Nešto , po meni, najbolje bar u zadnjih 20 godina na ovim prostorima. Bilo bi zaista lepo, hrišćanski, spomenuti i ostale ljude zaslužne za seriju "Kosti". Recimo reditelja Hajdukovića koji je odradio sjajan kasting glumaca i pripremu istih. Zatim ljude koji su konponovali muziku, radili ton, fotografiju, kameru, montažu, scenografiju, kostim itd. Bio bi red spomenuti i te ljude, vaše prve saradnike iz grada na Vrbasu, jer su sigurno i oni dali maksimum sebe da to izgleda svetski.

Velike čestitke Vama ali i celoj ekipi. B R A V O. Svako dobro i dabogda uskoro gledali "Kožu".

(subota, 19. dec 2020, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

Vedrije....

...ma bilo bi sjajno da nam ovo nije slika realnosti...upravo je ovakva, morbidna i beznadežna....

(ponedeljak, 14. dec 2020, 11:04) - Marijana [neregistrovani]

Bravo

Odlicna serija, realna i konkretna, nasa stvarnost bez ulepsavanja... Gluma vrhunska, kasting odradjen fantasticno, Dragan Micanovic maestralan. Pohvala za reziju i kostimografa, svaka cast. Nikola sa scenariom direktno gadja sustinu.

(utorak, 08. dec 2020, 03:36) - Ružica [neregistrovani]

Kosti

Ništa bolje nisam gledala! Čista suština naše stvarnosti. Sve je tačno pa i nasilje kao odgovor koje za promenu ima smisla kao uostalom svaki sekund ove serije. Pratimo je netremice i žao nam je samo što kratko traje i što ne može da se gleda u jednom dahu. Neuporedivo sa bilo čim što smo imali prilike da gledamo. Kusturica, Bjelogrlić i ostali koji žare i pale potpunp neopravdano da se pokriju ušima i da se da prilika ljudima poput Pejakovića i Hajdukovića. Svaka čast!

(ponedeljak, 07. dec 2020, 12:15) - Sanja [neregistrovani]

Odlicna

Drugacija...odlicna serija! Gluma perfektna, Dragan Micanovic fenomenalan!

(sreda, 02. dec 2020, 20:09) - Vili [neregistrovani]

komentar

Serija je čista 10-ka.
Sjajna priča, jako dobra režija i montaža, odlična fotografija, vrhunska muzika i ton.
Jednom riječju - B R A V O.

(ponedeljak, 23. nov 2020, 18:44) - Truth [neregistrovani]

Serija Kosti

Gola istina nase svakodnevnice (u celoj bivsoj Jugoslaviji) koja traje dugi niz godina! Prikazuje zivot u kome samo politika i novac prolaze na sva vrata, dok posteni i vredni, ne samo da ne mogu naci posao, vec bivaju maltretirani, najblaze receno i gde se njihov vec tezak zivot pretvara u nocnu moru.....

(ponedeljak, 23. nov 2020, 03:54) - anonymous [neregistrovani]

Kosti

Pa super je serija

div id="adoceanrsvdcfhklggd">