Čitaj mi!

Trećeg dana Festa oskarovci i kratkometražna ostvarenja

Trećeg dana 49. izdanja Festa publika će moći da pogleda filmove „Žena koja obećava“, za koji je rediteljka Emerald Fenel osvojila Oskara za najbolji scenario,„Zemlju nomada“, osvajača tri ovogodišnja Oskara,kao i film „Posrtanje“ Viga Mortensena. Pored toga, Fest je ove godine uveo praksu da se pred projekcije filmova za koje vlada veliko interesovanje prikazuju kratkometražna ostvarenja.

U okviru programa „Intro Fest“ održana je bioskopska premijera kratkometražnog filma Aleksandra Adžića Pred nama u kome je poslednju ulogu odigrala Mira Furlan. Čitav život i neočekivani preokret mogu da stanu u petnaest minuta pokretnih slika. Pred nama je porodična melodrama u kojoj su glavne junakinje žene, majka i dve ćerke.

Glumice istančanog senzibiliteta, Jovana Stojiljković i Marija Bergam, predvođene jedinstvenom Mirom Furlan grade dramsku situaciju u kojoj se otkriva splet okolnosti koji je doveo do raspada porodice.

„Kao i svaki put kada se nađete u prisustvu pravog talenta, tako nekih vanrednih i lepih ljudi, svaki trenutak je bio poseban“, kaže reditelj Aleksandar Adžić. 

Fest je ove godine uveo praksu da se pred projekcije filmova za koje vlada veliko interesovanje prikazuju kratkometražna ostvarenja. Time se afirmiše ta neopravdano zapostavljena filmska forma koja predstavlja uvod u kinematografiju za mlade autore ili pruža skrivene bisere velikih reditelja.

Na programu su, uz polusatni film Ljudski glas Pedra Almodovara sa Tildom Svinton u glavnoj ulozi, i debitantska dela rediteljki Nike Fehmiju i Katarine Koljević, dok se Luka Bursać vraća na Fest filmom Varnica.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">