Čitaj mi!

Svetska premijera serije „Područje bez signala“ na festivalu u Francuskoj, uskoro i na RTS-u

Regionalna koprodukcija, serija „Područje bez signala“, za čije je prikazivanje prava otkupila Radio-televizija Srbije, danas će imati svetsku premijeru na festivalu TV serija u Lilu.

Serija Područje bez signala (The Last Socialist Artefact), producentkinje Ankice Jurić Tilić i reditelja Dalibora Matanića, imaće svetsku premijeru na najznačajnijem festivalu televizijskih serija, "Series Mania" u francuskom gradu Lilu.

Na festivalu, koji se održava od 26. avgusta do 2. septembra, očekuje se više od šezdeset ekskluzivnih premijera serija iz celog sveta, a Područje bez signala biće prikazano u utorak, 31. avgusta, u takmičarskom programu Panorama International, zajedno sa još 14 serija iz celog sveta. 

Serija je nastala na temelju istoimenog romana Roberta Perišića, a scenario potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Snimana je u oktobru i novembru 2020. u Hrvatskoj, i ove godine u Finskoj i u Tunisu. 

Područje bez signala je posveta radu koji je sve manje cenjen, radničkoj klasi koja nestaje, a najviše 'malom' čoveku koji se rve s vlastitim dilemama i emocijama. I izuzetno nam je drago da se serija u koju smo utkali puno truda i emocija ovako sjajno otvara svetu“, kaže Dalibor Matanić, reditelj serije.

Serija govori o dvojici Zagrepčana koji dolaze u zaboravljeni gradić s ciljem da ožive odavno propalu fabriku, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se  odavno ne proizvodi.

U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog biznismena, njegovog introvertnog rođaka Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustoskinju koja se vraća u rodno mesto, harizmatičnog inženjera i bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru, spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se uvek dočeka na noge.

Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković, te brojni drugi glumci.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, kompozitori Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb.

Seriju proizvodi zagrebačka „Kinorama“ u koprodukciji sa slovenačkom producentskom kućom „Perfo“, srpskom "Sense Production" i finskom "Citizen Jane". Finansirale su je Hrvatska radio-televizija i „Kreativna Europa“, a prava su unapred osigurali slovenačka televizija Pro Plus i Radio-televizija Srbije.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 20. feb 2022, 19:25) - Alhemichar [neregistrovani]

Prihvatiti znaci razumeti!

Ja sam mladja generacija pa bi bilo lepo prevesti hrvatske reci jer vecina nas ne razume veliki deo. Hvala.

(nedelja, 20. feb 2022, 14:24) - Penzionerka [neregistrovani]

XY

Prava umetnost iznad politike. Možda ima nade za buduće generacije. Bitno da se pokrenulo.

(utorak, 18. jan 2022, 11:17) - Žili [neregistrovani]

Odlična serija

Upao mi je jedan detalj u oko, koji po mom shvatanju, ne ide uz ovu priču.
Sećam se da su uvek na zidovima u preduzećima,školama bilo gde bile karte Jugoslavije na prvom mestu a ne Evrope kao što je prikazano u seriji.Evropa nikog sa ovih prostora ne asocira na radničko samoupravljanje.
Mozda je nesmotrenost,možda viša sila a možda nam državni sistemi jednostavno ne daju da dišemo.
Bilo kako bilo serija je odlična!

(utorak, 28. dec 2021, 10:03) - Ivan [neregistrovani]

Hej Sloveni !

Konobaarica Ljepša pozdravlja goste:
‚‚ Pomoz bog,junaci, hvaljen Isus, selam alejkum !‚‚

(ponedeljak, 13. dec 2021, 22:42) - sasa [neregistrovani]

Серија обећава

Све је више серија са заједничким копродукцијама и глумцима из целе бивше нам домовине. Подржавам то, тако се подиже квалитет и враћамо у стара добра времена, кад су заједно глумили и Бата и Борис, и Јанез и Мустафа Надаревић и Петре Прличко и сви остали великани глумишта,