Čitaj mi!

Evropski kratkometražni animirani film u Domu omladine i Studentskom gradu

Na festivalu u Domu kulture i Studentskom gradu u Beogradu biće predstavljena dešavanja nastala u protekle dve godine u oblasti evropskog kratkometražnog animiranog filma.

19. Evropski festival animiranog filma „Balkanima" ove godine donosi 93 kratkometražna autorska animirana ostvarenja, podeljena u nekoliko programa. U glavnom takmičarskom programu je 29 animiranih filmova, od toga pet u srpskoj produkciji i koprodukciji.

„Gledamo da to budu što različitiji filmovi u smislu različitih tehnika, da budu zastupljene i lutka animacija i klasična crtež animacija ili nove tehnologije ukoliko autori sa njom eksperimentišu", rekla je Mina Sablić, selektor i programski urednik.

Festival čini i bogat prateći program, retrospektiva makedonskog animiranog filma, radionica stop-trik animacije za studente i program kratkometražnih animirano-eksperimentalnih filmova autora Erika Lajzera iz Njujorka.
Osim toga i jedno dokumentarno ostvarenje „Grad animacije" posvećeno pedesetogodišnjici zagrebačkog „Animafesta".

„Nije bilo lako raditi, radilo se o kopanju arhivima, pronalaženju starih snimaka od 1972.godine. Prošlo je puno, i evo na festivalu svetske animacije prošlo je puno ljudi, puno slavnih i oskarovaca i evopskih nagrada, autora svih bekraundova i uvek su se rado vraćali u taj grad. Posebno sam ponosna da smo unutar filma dobili nagrade i nekih oskarovaca, sačuvaću za iznenađenje ko su oni", istakla je Paula Orlić, producentkinja „Animafesta" u Zagrebu.

Prve večeri otvorene su i dve izložbe u Domu kulture Studentski grad, crteži Andree Novićević, koja negovanjem ironičnog narativa teži direktnoj komunikaciji sa publikom i izložba artefakata i „Makedonski animirani film od 1971. do 91." Obe će biti otvorene u toku trajanja festivala, do 9. oktobra 2022. godine.