Čitaj mi!

"Usta puna zemlje" za kraj 51. Festa

Svečanim uručenjem nagrada završava se 51. Fest. U glavnom takmičarskom programu trijumfovala je iranska priča o ljubavi i ljudskosti "Treći svetski rat", osvojivši nagrade za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu.

Festival se zvanično zatvara premijerom poslednjeg filma Mladomira Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje". Filmu je pripala Politikina nagrada "Milutin Čolić" za najbolji srpski film 51. Festa.

Dve godine nakon što mu je uručen "Beogradski pobednik", želja mu se ispunila. Film mu je prikazan na Festu.

Puriša Đorđević je decenijama maštao da ekranizuje roman Branimira Šćepanovića "Usta puna zemlje". Prema mišljenju onih koji su verovali u ovaj projekat, reč je o karakterističnom filmu za njegov opus.

Kroz lik glavnog junaka Marka, kojeg tumači Radivoje Raša Bukvić, prikazana je priča o odrastanju i životu - o putu koji svaki čovek prolazi od prvog do sudnjeg dana, o putu borbe koja je kod legendarnog reditelja bila duboko utemeljena u antifašizmu.

"Ceo film je u unutrašnjem monologu, i to je bilo naročito teško sprovesti u delo. Ali, eto vidite Puriša Đorđević je u 98. godini našao hrabrosti da uđe u susret tom izazovu i snimi ovaj film. U nekim momentima bio je mlađi od mene", istakao je Radivoje Raša Bukvić.

Ekipa okupljena oko Purišinog testamentarnog dela, složna je da je legendarni sineasta prošlog leta snimao film sa neverovatnom energijom.

"Ponekad je govorio po cenu života. To je neretko govorio, zato što je temperatura išla i do 40 stepeni, tako da je insistirao da bude svaki minut sa nama. On je čovek bio strastven prema životu, kao što naslov ovogodišnjeg Festa govori, tako da mislim da je ovaj film i Puriša pravi čovek koji zatvara ovogodišnji Fest", rekao je Ognjen Petković.

Poslednji Purišin film "Usta puna zemlje", kroz 75 minuta, gledaoce vodi kroz suptilne emocije glavnog junaka kojeg uvlači u nesvakidašnje situacije pokazujući put ka izgubljenoj duhovnosti i slobodi.