Čitaj mi!

Premijera rediteljskog prvenca Luke Mihailovića – „Indigo kristal“ u MTS dvorani

Debitantski film „Indigo kristal“ scenariste i reditelja Luke Mihailovića, premijerno je prikazan u MTS dvorani, a u bioskopsku distribuciju ulazi 9. marta. Film je izazvao veliko interesovanje, pa su karte za premijeru prodate za samo dva dana.

Priča smeštena u četiri dana i grad Šabac, prati povratnika iz zatvora koji, iako ga prošlost i griža savesti progone, želi da preuzme odgovornost i spase dečka slične sudbine.

Diplomski film Luke Mihailovića nije akcioni krimi film, već socijalna drama koja se bavi svetom s one strane zakona, i ljudima koji žive taj svet.

U želji da na što verodostojniji način prikaže život svojih junaka, reditelj se odlučio za dokumentaristički pristup i crno-beli film. Indigo kristal je šifra za nove generacije.

„Dva simbola za decu devedesetih kod nas, odnosno predratnu generaciju i posleratnu. Tako da može da se kaže da su indigo-milenijalci, a da su kristal – generacija zed. Ovaj film je kritika obe generacije i zato mislim da roditelji treba prvenstveno da pogledaju film, a da će učesnici tih generacija da se prepoznaju. To je kritika indigo generacije da su donekle našli svoje mesto u ovom svetu koje nije bilo njihovo zamišljeno mesto, pre 10 godina, a kristali su tu i dalje pogubljeni i lupaju glavom o zid“, navodi Luka Mihailović, scenarista i reditelj filma.

U filmu, glavnog junaka tumači Miodrag Radonjić. U ulozi Zizija je „zlatni dečko“ srpskog filma, Denis Murić, koji je apsolvirao problematične junake na velikom platnu.

„Moj lik je mlađi brat, prijatelj, sada da ne otkrivam mnogo. U suštini predstavnik mlađe generacije sa kojom će verujem mnogo naših vršnjaka moći da se poistoveti i saživi. Mislim da smo se bavili više time ko su oni, nego kako ih ljudi vide“, ističe Denis Murić.

Kao producenti, film su podržali Miodrag Radonjić, Miloš Avramović i RTS. Posle beogradske sledi novosadska premijera, a od 9. marta je u bioskopima širom zemlje.