Tinejdžeri iz Valjeva bore se da rokenrol nastavi da živi

Kada su prošle godine rok scenu na domaćim festivalima prodrmala trojica dečaka iz Valjeva, iskusni rokeri i ljubitelji tvđeg zvuka dočekali su ih sa oduševljenjem. To je za njih bio znak da rokenrol živi i među mladima rođenim u 21. veku.

Danilo, Mihailo i Petar čine „Vatreni prsten“, rok sastav iz Valjeva, koji je na „Beogradskom autorskom rok festivalu“ krajem prošle godine bio drugi. Na „Zemun festu“ svirali su u polufinalu. Autorska muzika, sa četrnest godina za gitariste, sa trinaest za bubnjara, plod je dvogodišnjeg zajedničkog muziciranja.

„Mi smo se dosta posvetili, da kažem, ovom ‘poslu'. Ovo iziskuje dosta napora, rada, truda, nekih nerviranja oko nekih situacija, ali sve to prođe posle nekog vremena i posle nekog vežbanja. Mi smo došli na ideju da pravimo autorski rad“, kaže mladi bubnjar.

Petar Ružičić je od svoje druge godine za bubnjevima. Slušajući svetske perkusioniste, kaže, kreirao je sopstveni stil.

„Adrenalin veliki koji ide u krvi, koji, koji nas puca da idemo do samih granica naših razumevanja na bini, gde dajemo sve što možemo da bi impresionirali malo publiku, da bi se povezali sa njima, da bi mogli da komuniciramo s njima kroz muziku“, dodaje Petar.

Rokenrol i hevi metal se vole i slušaju u njihovim porodicama. Danilovi, Mihailovi i Petrovi vršnjaci uglavnom ne odrastaju uz tvrđe zvuke. Drugarima u školi jezik „Vatrenog prstena“ bio je čudan, nisu ga razumeli.

„U početku je bilo malo nekih sumnji da l' će to, da l' smo normalni. Ali posle, posle ovih silnih nastupa i emisija koje snimamo, shvatili su ipak da je dobro ovo što mi radimo“, objašnjava Mihailo Milošević, koji u „Vatrenom prstenu“ svira bas i peva.

„Tekstove smišljamo najviše ja i Mihailo, nekad se uključi tu i Petar i tekstovi gledamo da budu srazmerni našim godinama. A za instrumental se nađemo na probi i smišljamo. Ja donesem neki rif, neku ideju za pesmu, Petar ima neke prelaze, ideje za svoje pesme, takođe i Mihailo isto, basista, isto neke rifove, neke fazone, tako da kažem, i tako sklapamo ideje“, dodaje Danilo Petrović, gitarista i pevač.

Osim ljubavi i volje da stvaraju muziku, samouki rokeri u vreme kad rokenrol nije mejnstrim, ne vežbaju u garaži, imaju sjajne uslove za rad. Prve tri autorske kompozicije bile su zapažene na domaćim festivalima. To ih dodatno motiviše da u 2020. godini objave prvi album.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 20. feb 2020, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

Bravo klinciI!!!

Samo napred, i koristite nase motive u rok stilu, al' ne previse na "narodni" nacin.
Ubacite bluz, da dobijete emociju i jednostavnost, a snagu melodije i pevanja pojacajte.
Pozdrav i srecno,

Bassnagas

(četvrtak, 20. feb 2020, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

Bravo momci!

Nesto pozitivno, u moru gluposti....

(četvrtak, 20. feb 2020, 19:14) - anonymous [neregistrovani]

Ovo treba da se kod nas zavede ko crveno slovo u knjige, da smo u 21 veku dobili nekog ko prati ideju vatrenog poljubca.

Svaka cast za klince, samo napred, nema plakanja, nema tuge. Sve ce jednom proci, samo nece nikad rokenrol.