Čitaj mi!

„Djuran Djuran“ predstavlja novi album 40 godina nakon debitantskog izdanja

Kada se britanski pop sastav „Djuran Djuran“ pojavio na muzičkoj sceni, niko nije znao koliko će izdržati u tom surovom biznisu. Ali 40 godina kasnije, grupa je i dalje jaka, i svojim vernim obožavaocima, ali i publici iz potpuno drugačijeg vremena predstavlja 15. studijski album "Future Past".

Nikada ne bismo rekli da ćemo i dalje zajedno stvarati muziku nakon toliko vremena. Bili smo samo deca i pank rok nas je okupio, rekao je basista grupe „Djuran Djuran" Džon Tejlor za Rojters.

„Kasnih 70-ih, kada niko nije razmišljao o tome šta će se desiti u budućnosti, bili smo u fazonu: ‘Da li bismo mogli da sviramo i sledeće godine?'", priča Tejlor.

Bend su osnovali Tejlor i klavijaturista Nik Rouds 1978. godine, a svetsku slavu „Djuran Djuran" stekao je zahvaljujući hitovima poput Girls on Film i Rio.

Bend, sa pevačem Sajmonom Le Bonom i bubnjarom Rodžerom Tejlorom, prodao je više od 100 miliona ploča širom sveta i osvojio dve nagrade Gremi.

Novom pesmom, simboličnog naziva Anniversary (godišnjica), obeležavaju 40 godina od objavljivanja prvog albuma 1981. godine.

Anniversary je pesma koja na neki način slavi vreme koje smo proveli zajedno kao bend, ali je takođe otvorena za svakoga i sve što bi neko želeo da proslavi", objašnjava Džon Tejlor.

Na novom albumu, bend je sarađivao sa producentima Erolom Alkanom i Đorđiom Moroderom, dok su gosti gitarista grupe „Blur" Grejem Kokson, japanski pank bend CHAI i reper Ajvorijan Dol.

„Od samog početka smo postavili naše parametre vrlo široko. Na našem prvom albumu bile su plesne pesme... ali takođe, tu je bio instrumental od šest, sedam minuta u kojem je učestvovao orkestar, kao i neke mračnije pesme", rekao je Rouds dodajući da se cela grupa uvek dobro osećala istražujući različite stvari i lutajući po drugim muzičkim žanrovima.

Rad na ovom albumu, grupa je započela krajem 2018. godine, a sporadično na njemu radila 2019. Pandemija koronavirusa primorala ih je da sve stopiraju na oko 10 meseci.

„Na neki način je zapravo bilo korisno imati pauzu jer nikada ranije nismo imali to iskustvo, a mogli smo pesme gledati svežim očima i slušati svežim ušima", poručio je Rouds.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 23. okt 2021, 08:45) - anonymous [neregistrovani]

1985

Godina kada su Duranovci prestali da postoje. Razišli se pa se opet sastavili, u međuvremenu svirali drugačiju muziku...
Njih su proslavile pesme iz prvih pet-šest godina karijere koje su među najvećim svetskim hitovima svih vremena.