Čitaj mi!

Za 40 godina 13 albuma – specijalno komplet izdanje grupe Zana

PGP-RTS završava veoma uspešnu 2022. godinu reprezentativnim izdanjem na kom je sažeta kompletna diskografija legendarne grupe „Zana" i to kao „CD boks set", pod imenom „Zana - 40 godina sa vama".

U atraktivnoj kutiji je ukupno 16 CD-ova, na kojima je ovekovečeno 13 studijskih albuma, zatim dvostruki Zana uživo i ekskluzivan, bonus disk Singlovi 1980-2022. Osim diskova, tu je i knjižica sa arhivom pres-klipinga i brojnim fotografijama grupe „Zana", kroz vreme.

„Nije jednostavno ni pretvoriti u reči, kamoli sažeti u par rečenica impresije o svemu što je bend 'Zana' prošao i setiti se svega što smo ostvarili za četiri decenije postojanja muzičkog sastava koji sam daleke 1980. godine, osnovao sa Radovanom Jovićevićem. Posle toliko vremena, prvo na šta pomislim su naravno svi lepi momenti. Najupečatljivije pamtim velike koncerte i velike turneje po mnogim gradovima nekadašnjeg Sovjetskog saveza i one u Americi, u Australiji, širom čitave bivše Jugoslavije, a naravno da su mi u lepom sećanju i i nastupi u Srbiji i u regionu. To ostaje urezano kao nešto najlepše što nam se kao grupi i meni kao autoru, muzičaru dogodilo, što smo doživeli i to ću pamtiti zauvek", rekao je Zoran Živanović, Žika „Zana".

Dodaje da je, ako bi trebalo da izdvoji jedan trenutak, ili poseban događaj koji smatra najvažnijim za grupu „Zana" - to bez dileme sudbinski susret sa „neverovatnom i izuzetnom" autorkom Marinom Tucaković.

„Radovan i ja smo je upoznali u Studiju 6 Radio Beograda, daleke 1979. godine, Taj susret smatram 'dodirom sa neba' i , kako kažu za susrete ovog tipa: 'sve nakon toga je istorija'. Marina nam je toliko sebe dala, izuzetno je doprinela svemu što je grupa 'Zana' ostvarila za četrdeset godina i utkala sve ono što je identitet i prepoznatljivost 'Zane' i danas. Radili smo sa njom mnogo, posvećeno i marljivo, naporno, godinama - na obostrano zadovoljstvo i radost. Zahvalan sam jer smo upravo zbog nje krenuli u sve ovo, a najviše sam joj zahvalan što je verovala u nas i onda kada mi sami nismo...", ispričao je Živanović.

Žika „Zana" kaže da bi možda voleo da potisne ili zaboravi, uz opasku da je to nemoguće, pošto je u pitanju neizostavni deo istorijata grupe „Zana" -  rastanke sa pevačicama i sa članovima benda koji više nisu u sastavu.

„Prva pevačica bila je Zana Nimani, zatim Nataša Gajović pa Nataša Živković. Želim da se osvrnem i na aktuelnu, četvrtu pevačicu - zasigurno će ostati na tom 'zadatku' do kraja karijere grupe 'Zana': ona je Jelena Živanović. Više od tri decenije je u bendu, a dokazala se i značajno doprinela trajanju i uspesima 'Zane' i u svojstvu tekstopisca i autora", kaže Živanović.

Istakao je da je zahvalan od srca ali i tužan istovremeno, u nekim momentima kada pomisli da deo ekipe više nisu basista Bogdan Dragović i Pavle Nikolić („Paja Banana"). Bogdan je odsvirao kompletan prvi album „Zane" i legendarni album Dodirni mi kolena a Nikolić je svirao i na tom albumu i bio je i deo ekipe tokom čitave turneje koja je usledila tih godina.

„Tužan sam zbog toga što smo mi i scena ostali bez njih, ali verujem da će ih sve postave grupe 'Zana', svi muzičari koji su prošli kroz bend i oni koji su sada tu - nositi u srcu, do kraja života. Zahvalan sam takođe i svakom muzičaru, autoru i kolegi sa scene koji je bio deo benda 'Zana' i našeg stvaralaštva. Zahvalan sam i svim pevačicama - za neverovatne hitove koje su otpevale i koji su ostali za pamćenje. Bogu sam zahvalan od srca i na svom talentu, što se sve u mom životu i karijeri baš ovako odigralo...", ispričao je.

Živanović je uputio veliko „hvala" publici, i svima koji su pratili i prate, podržavaju i vole „Zanu" svih ovih godina.

„Inspirisali su nas da se stalno trudimo, da budemo što bolji, 'terali' nas da radimo i stvaramo. Svojom ljubavlju i podrškom, naša publika nas je podsticala da ne posustanemo. Idemo dalje, uz puno zahvalnosti i u slavu ljubavi i života!", zaključio je Živanović.