Smrt odela – bankrot zbog dominacije trenerke i polo majice

Američka kompanija "Tailored Brands" proglasila je bankrot i postala poslednja žrtva pandemije koja je bila specijalizovani proizvođač muških odela.

Dejstvo pandemije pojačavalo se iz dana u dan sve dok kompanija "Tailored Brands" nije podnela zahtev za Stečaj ni plan, piše britanski Gardijan.

„Uticaj kovida 19 je bez presedana i zahteva od nas da se prilagodimo i evlouiramo. Postizanje dogovora sa našim kreditorima predstavlja prekretnicu ka cilju - transformaciji u jaču kompaniju koja ima finansijsku i operativnu fleksibilnost da se takmiči i stigne do pobede u okruženju koje se izuzetno brzo menja“, istakao je Dineši Lati, generalni direktor kompanije koja je imala 1.400 prodajnih objekata i imala 1.800 zaposlenih.

Koronavirus zadržao je milione ljudi kod kuće i van radnji koje prodaju odela. 

U junu, kompanija "Tailored Brands" prijavila je pad prodaje od 60 odsto u tri meseca koja su prethodila u poređenju sa istim periodom prošle godine. 

Istovremeno, više modnih kompanija specijalizovanih za prodaju muških odela proglasilo je bankrot.

Pad tražnje muških odela imaju i prodavnice u Velikoj Britaniji.

„Jedva da prodajemo po neko odelo, a prodate kravate brojimo na prste jedne ruke“, kaže čelnik modnog giganta „Marks i Spenser“. 

Slična sudbina zadesila je i prodavnice u Japanu gde su brendovi poput "Aoyama Trading" napravili zaokret ka majicama i maskama za lice. 

Čak i pre pandemije, faktori poput letnje kampanje cool biz kako bi se smanjila potrošnja energije na hlađenje na radnim mestima, pogurala je Japan ka manje formalnom izgledu pripadnika jačeg pola.

Dok je korporativni dres kod poslednjih decenija počeo da biva opušteniji, trenutna kriza ubrzala je odbacivanje tradicionalnog odela i radikalno izmenila stav prema garderobi namenjenoj odlasku na posao.

Umesto stroge elegancije, porasla je naklonost prema udobnoj i praktičnoj odeći poput trenerke koju nosi čak i Ana Vintur i takozvanih Zum majica (majica koja je namenjena poslovnim razgovorima koji se vode preko platforma Zum).

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 06. avg 2020, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

Balkanska posla

Kakav kovid, samo ces naseg covjeka viditi da da hoda ulicom u trenerci.

(četvrtak, 06. avg 2020, 05:54) - anonymous [neregistrovani]

Saran

Trenerke?pa to se kod nas nosi jos od 90 tih za odela nemamo jos od 90 tih