Motivi cvetova, stilizovane šare, "lutkice" - očuvanje staparskog ćilima

U Staparu je u toku Šesta tkačka kolonija, čiji je cilj očuvanje staparskog ćilima. Koloniju organizuje Etno mreža, u saradnji sa Naledom, Ambasadama Kanade i SAD i Gradom Somborom.

Cvetni motivi osnovni su motiv staparskog ćilima. U stilizovanim šarama očigledan je uticaj bečkog bidermajera. 

„Meni se ova šara dopada, ja već drugu godinu dolazim na koloniju. Takoreći, možda pre 50 godina, malo sam uz moju majku radila", rekla je Hajrija Nikšić iz Novog Pazara.

„Ima jedno pravilo da ide svaki red postepeno. Nezgodno je kad ima puno boja, pa onda imamo puno ovih lutkica, kako ih zovemo", dodaje Slavica Vasović iz Sombora.

Uz žene iz Stapara, Sombora, Pirota i Novog Pazara, za razboj je stala i supruga američkog ambasadora.

„Moje ruke otprilike znaju šta da rade i jedino što mi treba je instrukcija ovih žena i da me nauče posebne veštine tkanja. Ja im samo kažem da mi pokažu šta da radim i da me puste da sama shvatim", izjavila je supruga ambasadora SAD, En Godfri.

Kroz tkačke kolonije i ulaganje u stare zanate, žene ekonomski jačaju i čuva se tradicija.

„Etno mreža je postala poznati brend u zemlji i u inostranstvu i pravi predstavnik divnog i bogatog kulturnog nasleđa Srbije, kako bi ga celi svet video i cenio", rekao je Entoni Godfri, ambasador SAD.

„Mi smo pokrenuli ovu akciju, tj. nekoliko godina smo u njoj, želeći da ponovo vratimo vreme kada će se o ovim ćilimima govoriti u celom svetu, kada će oni krasiti domove mnogih ljudi", izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Sledeća kolonija biće održana u Novom Pazaru, gde će biti rađeni motivi sjeničko-pešterskog ćilima.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">