Čitaj mi!

Uginuo Čita iz filmova o Tarzanu

Legendarna šimpanza Čita iz filmova o Tarzanu s početka tridesetih godina prošlog veka, uginula je u 81. godini. Simpatični majmun proslavio se igrajući pored američkog glumca i plivača Džonija Vajsmilera.

Šimpanza Čita, poznat iz filmova o Tarzanu, uginuo je u 81. godini. Uprava životinjskog rezervata „Sankoust" u Palm Harburu na Floridi saopštila je da je Čita uginuo 24. decembra od posledica otkazivanja bubrega.

Upravnica zoo-vrta Debi Kob naglasila je u izjavi za list Tampa tribjun da je Čita bio komunikativan, da je voleo da slika prstima i zasmejava ljude.

Simpatični Čita proslavio se u filmovima o Tarzanu snimljenim tridesetih godina 20. veka u kojima je igrao američki olimpijski šampion u plivanju Džoni Vajsmiler.

Velika filmska zvezda u vrt na Floridi smeštena je oko 1960. godine. U prirodi, šimpanze žive u proseku 40 do 45 godina, a u zoološkim vrtovima najčešće deceniju duže, dok se veoma retko dešava da dožive ovako duboku starost.  

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 14. maj 2022, 18:34) - anonymous [neregistrovani]

Primi moje saucesce

Primi moje saucesce

(sreda, 28. dec 2011, 20:38) - zizu [neregistrovani]

ungacaka

Interesantno kako je uopste moguce da je Cita poziveo tako dugo.Mozda neke aktivnosti koje je on doziveo kao pojedinac produzavaju zivot tako da bi naucnici mogli da prouce uticaj nekih faktora na ovu vrstu majmuna da bi im produzili zivot.Ipak je ovo 20 godina vise od proseka!

(sreda, 28. dec 2011, 20:34) - тарзан [neregistrovani]

Ови наши су...

дуговечнији!

(sreda, 28. dec 2011, 19:36) - Ljupka [neregistrovani]

Sta je bilo sa lavom Klarensom?

Kupila sam prvih 6 filmova o Tarzanu i polklonila da ih deca gledaju! Vajsmiler je snimio jos 6,7 filmova koji nisu presnimljeni na CD, a imamo ih! Cita je zaista fenomenalna! A sta je bilo sa lavom Klarensom? U ovih 6 koje sam gledala se ne pojavljuje!

(sreda, 28. dec 2011, 19:14) - Dragan [neregistrovani]

Tužna vest:-(


Dzoni VajsMiler(Tarzan) je umro jos davne 1984 god i poziveo je takodje 80 god,isto koliko i njegov filmski drugar Čita.
Slučajnost ili sudbina?...:-)
Sve u svemu šimpanze u prirodnom okruzenju prosecno zive oko 50 god,a u zoo vrtu oko 60 god,tako da je Čita imao nadprosečno dug životni vek:-)
Sad su i Čita i Tarzan ponovo zajedno na nekom lepšem mestu.Mnogim generacija su Tarzan i čita bili simbol detinjstva i nekog lepšeg vremena.Večne filmske legende,slava im obojici!:-)
Molio bih RTS da povodom Čitine smrti ovih dana puste neki film sa Tarzanom,da se malo podsetimo detinjstva:-)

(sreda, 28. dec 2011, 18:45) - Srbislav [neregistrovani]

bese nekad

Cita,hvala na svemu!

(sreda, 28. dec 2011, 17:02) - djordje [neregistrovani]

a tarzan !

sta je sa tarzanom? tarzan ostao u dzungli i dalje ili je odavno riknuo ! ; ((
nejasno mi da majmun prezivi vise o covjeka !!
poslednji pozz za citu .

(sreda, 28. dec 2011, 16:45) - king kong [neregistrovani]

neka je laka...

...zemlja nasem citi !