Čitaj mi!

Pečat Sanje Ilića ostao je u popularnoj kulturi, mjuziklima, filmovima, serijama

Sanju Ilića je kroz muziku vodila izuzetna stvaralačka energija i osećaj za dobru pesmu. Sa podjednakim uspehom je komponovao sve žanrove. Osamdesetih je napisao čuvenu „Princezu“, a u finalu „Pesme Evrovizije“ kao kompozitor našao se dva puta. Ostavio je pečat u pozorišnim predstavama i mjuziklima, filmovima i TV serijama.

Kompozitor i muzičar, Aleksandar Sanja Ilić, preminuo je od posledica kovida. Kroz muziku, vodila ga je izuzetna stvaralačka energija i osećaj za dobru pesmu.

Sa podjednakim uspehom je komponovao sve žanrove – od instrumentala Delta projekta do himne fudbalskog kluba „Crvena zvezda“. Osamdesetih je napisao čuvenu Princezu, za evrovizijsko takmičenje potpisao Halo halo, stvarao za pozorišne predstave i mjuzikle, za filmove i TV serije. 

„Jedan od onih u tom zastrašujućem nizu od kojih se svi ježimo ovih dana je i Aleksandar Sanja Ilić. Njegova smrt me je duboko potresla zato što je Sanja značajan i veliki stvaralac, kompozitor, i zbog činjenice što sam najmanje deceniju i po proveo s njim u kontinuiranoj saradnji i istovremeno u druženju gde smo zajednički stvarali ja sliku, režiju, scenario i sve ono što kao reditelj i autor trebalo da uradim, a Aleksandar Sanja Ilić je dušu projekta Selo gori a baba se češlja svojom izvanrednom kompozicijom, zapravo muzikom koju je za tu seriju napravio“, istakao je reditelj Radoš Bajić.

Sa bendom „Balkanika“, koji je rezultat potrebe za zrelijim izrazom i stalnim izazovima, podjednko je uspešno osvajao svetske scene, a sa pesmom Nova deca još jednom je bio u finalu „Pesme Evrovizije“ 2018. godine.

„Verovatno niko ne može da prebroji šta je sve napravio i šta je sve pretvorio u zlato. Ogroman rad je iza njega i ogromna emocija. Nema reči, nema slike, nema tonskog zapisa, nema ničega što može da opiše tu veličinu koju je on ostavio iza sebe svima nama da vekovima slušamo“, rekao je Mladen Lukić, pevač „Balkanike“. 

Nagradama na muzičkim festivalima dodao je i priznanje za originalnu muziku u filmu Led, Zlatnu ljubičicu prestižnog festivala u Parmi.

Po zanimanju arhitekta, Sanja Ilić je oblikovao muziku skoro 60 godina. Najveći uspeh je njegova bogata karijera konstantna u kvalitetu, po tome je jedinstvena ličnost naše popularne kulture.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. mar 2021, 20:42) - anonymous [neregistrovani]

Liga fantasticnih kompozitora. Da se covek ponosi njihovim doprinosom kulturi.

Nema potrebe tugovati, vec se treba radovati cinjenici da smo im bili savremenici. Nek im je laka zemlja.

(nedelja, 07. mar 2021, 20:56) - anonymous [neregistrovani]

Zalost

Jos jedna u nizu velika zalost u poslednje vreme...slava mu i neka ga Gospod Bog primi u njegovo nebesko carstvo.Saucesce porodici i hvala mu na svemu sto nam je lepo i nezaboravno ostavio.
Laka mu crna zemlja.Pocivaj u miru .

div id="adoceanrsvdcfhklggd">