Čitaj mi!

Poslednji oproštaj od Feđe Stojanovića: Bio je preventivno namrgođen, ali stabilan i dobronameran

Komemoracija povodom smrti dramskog umetnika Feđe Stojanovića (1948-2021) održana je u njegovom matičnom pozorištu Ateljeu 212, na velikoj sceni „Mira Trailović", u prisustvu uže porodice, mnogobrojnih prijatelja i kolega.

Stojanović je preminuo u Beogradu posle teške bolesti, u 74. godini.

„Pre samo nekoliko meseci smo na ovoj sceni gledali Feđu Stojanovića u novoj predstavi, a nismo ni sanjali da će mu to biti poslednja premijera", rekao je upravnik Ateljea, Novica Antić, podsećajući na novi komad „Da bog da te majka rodila", Vedrane Rudan, u režiji Tatjane Mandić Rigonat. 

Iza naizgled namrgođenog lica i pogleda, krio se dobar čovek, rekao je Antić navodeći da je Stojanović Ateljeu u potpunosti posvetio svoj kreativni život sa mnogo nezaboravnih i neprolaznih uloga svetske i domaće dramske baštine.

Dramaturg i književnik Ivana Dimić, napomenula je da je Feđa Stojanović bio odličan glumac, tih, sveden, pouzdan, tačan; stabilna tačka za ansambl i neophodan za dobru predstavu.

„U pozorište je ulazio preventivno namrgođen, jer ga je osetljivost činila ranjivim. Na prvu ljubaznu reč bi se nasmejao i ozario jer je bio dobronameran i prava bezazlena duša. A kad su navalila teška iskušenja, postao je tužan", aludirala je Dimić na tragediju koja ga je zadesila, kada mu je iznenada preminuo sin u Americi - filmski režiser Uroš Stojanović.

Naglasila je da Stojanović simboliše srećna pozorišna vremena, što znaju svi oni koji su ga poznavali, radili i družili se sa njim.

Oprostila se od Feđe recitovanjem pesme Doviđenja, druže, doviđenja, Sergeja Jesenjina.

Glumac i reditelj Erol Kadić, dugogodišnji član Ateljea 212, kazao je da su obojica bolno podneli raspad stare Jugoslavije, pevali su često partizanske pesme, i dalje slavili nepostojeće državne praznike.

„Fantastično smo se Feđa i ja kao ljudi i kolege svađali", prisetio se reditelj i dodao da se nikad nije desilo da dugo ne pričaju, već se brzo pomire i nastave dalje.

„Ne postoje reči da ublaže tugu kada ode neko kao Feđa, ali nam barem ostaju sećanja, koja traju dugo i niko ne može da nam ih ukrade. A tamo gde ide, Feđa sigurno ima sa kim da se svađa", zaključio je Kadić. 

Televizijski i pozorišni režiser Mihajlo Miša Vukobratović podsetio je na memoare glumca, gde se kaže kako su ga mnogi savetovali da se okane glume i da je bolje da postane pevač, jer ima lep glas za muziku, a i - pevači više zarađuju.

Vukobratović je sa preminulim dramskim umetnikom nedavno radio na TV seriji Istine i laži, koja je imala više od 300 epizoda, a planiran je i njen nastavak.

Režiser je takođe spomenuo tekst Ja, Feđica, koji je Stojanović napisao uz želju da se postavi na scenu kao pozorišni komad ili možda TV format, kao sveobuhvatna rekapitulacija njegovog glumačkog života.

Osmeh i zatamnjena duša 

Rediteljka Milica Kralj osvrnula se na tešku situaciju sa pandemijom koronavirusa i ocenila da će svet biti izmenjen u trenutku kada konačno jednom svi skinu maske i nauče da dišu.

„U tom novom svetu više nećemo viđati neke ljude koji su činili taj svet čarobnijim mestom za življenje, ljude koje smo smatrali svojom utehom, kućom i domovinom. Takav jedinstveni svet je činio Feđa Stojanović", rekla je rediteljka.

„Moj otac Petar Kralj je verovao da svi oni koji odaberu pozorište kao svoju profesiju, time ulaze u jednu veliku porodicu. Tako je i Feđa bio deo moje porodice", istakla je Kralj i podvukla da su sada svi osiromašeni njegovim odlaskom, koji se teško može popuniti drugim plemenitim sadržajem. 

Branislav Bane Trifunović, član Ateljea 212, pročitao je poruku Mire Banjac, koja je napisala da je pokojni glumac otišao iz poslednje garde Ateljea 212, svojim osmehom i zatamnjenom dušom.

Trifunović je zahvalio Stojanoviću za veliku hrabrost, pesme koje je pevao svima, na tome što je uvek bio uz mlađe kolege, darovit, nenametljiv, i što je sarađivao sa „klincima koji tek ulaze u posao".

„Hvala ti, i volim te, tako će uvek biti", oprostio se glumac od starijeg kolege, a onda je na platnu prikazan insert gde Stojanović raskošno peva i poklanja se publici.

Tada su svi uz suze na Velikoj sceni Ateljea 212 dugotrajnim aplauzom ispratili glumca.

Ispraćaj za kremaciju Feđe Stojanovića, održan je nakon komemoracije, na Novom groblju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">