Čitaj mi!

Starije od njihovog braka – parče torte sa venčanja Dajane i Čarlsa, staro 40 godina

Veliko parče venčane torte princeze Dajane i princa Čarlsa, koje je još uvek umotano u providnu foliju, naćiće se u prodaji 40 godina posle njihovog venčanja. Inače, „venčanje veka“, kako ga nazivaju, pratilo je 750 miliona ljudi.

Parče torte teško je 800 grama, poklonjeno je Mojri Smit, ženi koja je radila za kraljicu Elizabetu, posle ceremonije kraljevskog venčanja. 

Šokantno, je da je komad torte, star 40 godina, trajao je duže od braka. Bio je uvijen u providnu foliji. Možda je to i najbolja reklama za ovaj poroizvod.

Parče torte dekorisano je impresivnom glazurom, a baza od marcipna ukrašena je kraljevskim grbom u crnoj, plavoj i zlatnoj boji.

Mojrina porodica bila je vlasnik parčeta torte do 2008. godine, a onda ga je kupila Aukcijska kuća „Dominic Winter".

Očekivana cena na aukcijskoj prodaji za parče torte je 700 dolara, a u ponudi će se naći i kraljevske memorabilije.

„Ne bih vam preporučio da pojedete parče torte, ali posle 40.godina možemo reći da je torta kvalitetno napravljena, da traje. To može biti jedinstvena uspomena na kraljevsko venčanje, a očekujemo da će na aukciji učestvovati ljudi širom sveta", istakao je Kris Alburi, specijalista za kraljevske memorabilije iz aukcijske kuće.

Na limenoj kutiji stoji natpis: „Rukuj pažljivo. Svadbena torta princa Čarlsa i princeze Dajane. M.C. Smit".

Svadbenu tortu je napravio glavni kraljevski poslastičar Averi. Priprema torte i dekoracija, trajali su oko osam sati. Simboli na torti oslikavaju Čarlsove vojne uloge, njegov amblem, katedralu Svetog Pavla, Bakingemsku palatu.