Čitaj mi!

Ilon Mask novog generalnog direktora Tvitera uporedio sa Staljinom

Izvršni direktor „Tesle“ Ilon Mask ismevao je odlazak Džeka Dorsija sa mesta generalnog direktora Tvitera fotografijom koja aludira na čistke Josifa Viserionoviča Stljina – uporedivši novog direktora Paraga Agrivala sa sovjetskim liderom, a Dorsija sa jednom od njegovih žrtava.

Džek Dorsi je u ponedeljak najavio da će se povući sa funkcije generalnog direktora „Tvitera“, koju je obavljao od 2015. godine. Direktor tehnološkog sektora kompanije, Parag Agraval je imenovan kao Dorsijeva zamena i on se zahvalio svom prethodniku u objavi sa zajedničkom fotografijom.

Iako se činilo da između Dorsija i Agravala nije bilo zle krvi, osnivač „Tesle“ i „Spejs Eksa“, Ilon Mask, ih je ismejao fotografijom na kojoj je Agravalovo lice zalepljeno na Staljinovo telo a Dorsijevo na Staljinovog šefa Ministarstva unutrašnjih poslova (NKVD), Nikolaja Ježova.

Neki su mislili da Mask aludira na Staljinov zahtev da se Ježov ukloni sa fotografija pošto je pao u nemilost i pogubljen u čistkama.

Samo nekoliko dana po stupanju na novu dužnost, Agraval je zabranio deljenje slika ili video-snimaka privatnih osoba bez njihovog pristanka, što su kritičari ocenili kao ukidanje nezavisnog novinarstva na platformi.

Agraval se takođe ljutio i zbog ranijih objava na Tviteru o verskoj i rasnoj pripadnosti.

Ostaje nejasno da li je Mask hteo da poruči kako je Agraval nasilno izbacio Dorsija sa mesta direktora, mada je u prethodnoj objavi Mask pohvalio Agravalovu promociju, tvrdnjom da „Sjedinjene Dršave imaju veliku korist od indijskih talenata“.

Iako je Dorsi tvrdio u svojoj ostavci da je u pitanju njegova lična odluka i da je Agraval bio njegov izbor, neki izvori su tvrdili da je Dorsi smenjen – ukazujući na izvještaje iz 2020. godine u kojima se tvrdilo da milijarder i član odbora „Tvitera“, Pol Singer, pokušava na sve načine da ga se otarasi.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 03. dec 2021, 14:21) - anonymous [neregistrovani]

Sve u sluzbi visoke politike

I geo-politike, a ocito je i da se ti ''IT moguli'' i teski milijarderi ni medjusobno ne podnose.

(petak, 03. dec 2021, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

Ah, taj Musk

Sta on zna o Staljinu? Sta ga nije uporedio sa McCarthyjem. I taj je meo po demokratskoj Americi.