Čitaj mi!

Ženama teže da ostave duvan?

Zavisnicama od cigareta teže je da se reše ove navike nego muškarcima, jer njihov mozak drugačije reaguje na nikotin, objavili su naučnici sa „Jejl“ univerziteta. Rezultati njihove studije pokazuju da žene koje žele da prestanu da puše treba da koriste preparate koji ne uključuju nikotin.

Prema najnovijem istraživanju stručnjaka sa američkog Univerziteta „Jejl", ženama je teže da prestanu da puše nego muškarcima.

Njihovo istraživanje je ukazalo na postojanje razlika u pogledu aktiviranja receptora u mozgu koji se vežu uz nikotin i tako jačaju zavisnost.

Na osnovu tih rezultata naučnici su zaključili da žene koje pokušavaju da prestanu da puše imaju više koristi od tretmana koji ne uključuju nikotin, prenosi portal Pliva.

U istraživanju su korišćeni snimci mozga 52 muškarca i 58 žena.

Polovina ispitanika bili su pušači od kojih se tražilo da sedam dana apstiniraju od cigareta.

Stručnjaci veruju da su uočene razlike među polovima posledica delovanja hormona progesterona, objavio je stručni časopis Archives of General Psychiatry.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 20. jan 2022, 12:20) - anonymous [neregistrovani]

Lakse je sa cigarom

Pusim kao luda od nervoze. Zivot mi je nekako laksi sa cigarom. Prestala sam na 3 meseca jela na nervnoj bazi, ugojila se . Jedno jutro krsina od kola nece da upali, dva dana pre toga muz otisao da radi u Nemacku sve se skupilo. Od tog jutra vise ne gasim. Pusim kao nikada. Cigara mi je uteha za muku. Desava se svaki dan palim jednu na drugu. Samo kalemim

(sreda, 11. apr 2012, 19:58) - Демократија! [neregistrovani]

Женама не треба...

бранити!

(utorak, 10. apr 2012, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

teško

Ne verujem, ja sam pušio od 15 pa do 40. godine. Kada me je žena snimila kakve zvuke ispuštam prilikom spavanja ja sam odlučio da prestanem. Nikada nisam poželeo ili kako ljudi pričaju sanjao cigare. Mislim da se treba dobro uplašiti i odlučiti o prestanku. Ja mogu samo da ljudima dam savet koji je meni pomogao. Petnaest dana sam nosio spremne cigare i upaljač, a kada dodjem kući stavim ih na televizor da bih ih stalno mogao videti i uspelo mi je, deveta godina ne pušim.

(utorak, 10. apr 2012, 20:22) - anonymous [neregistrovani]

ovisnost

Ako je upitanju samo to da reaguju drugačije na nikotin zbog čega heteroseksualne žene lakše postaju ovisne i od drugi opijata kao npr alkohola?