Čitaj mi!

Zujanje u ušima nije bezazleno

Neprijatan zvuk u glavi, u jednom ili oba uha često je simptom raznih oboljenja - hipertenzije, problema sa kičmom, ali i bolesti samog uha. Međutim, mnogi ljudi se sažive sa tim problemom i ne idu kod lekara. Pravovremena dijagnoza i početak terapije u 60 odsto slučajeva mogu otkloniti ovu neprijatnost.

Zujanje u ušima predstavlja simptom tokom kojeg dominantan osećaj zvuka zbog stalnog prisustva smanjuje kvalitet života.

Poslednjih godina savremeni način života i okruženje u kojem živimo, doveli su do sve većeg porasta tog oboljenja.

Povremeno se sreće kod petine stanovnitšva, s tim što je kod starijih osoba češće.

„Prva dijagnostička metoda koja se radi kod nas je klinički pregled sa automikroskopijom, audiometrija, tiponometrija, snimanje slušnog živca, snimanje magnentnom rezonancom", naveo je doktor Nenad Arsović iz Kliničkog centra Srbije.

Zujanje može biti objektivno koje mogu da čuju lekari primenom određenih metoda i subjektivno koje je povezano sa oštećenjem sluha. Iako je to danas problem kod velikog broja pacijenata, mnogi se ne javljaju lekaru, sažive se sa tim. Zato je važno obratiti se stručnjaku na vreme.

„Ukoliko nađemo objektivan uzrok zujanja, mi onda možemo pomoći pacijentu, bilo lekovima, bilo operacijom i u 60 odsto slučajeva dolazi do gubitka zujanja", objasnio je doktor Arsović.

Studentkinja farmacije Marija Miljević dugo je imala velike tegobe i obratila se za pomoć lekarima. Kako sama kaže, prvih šest meseci patila je zbog neprijatnog zujanja, da bi posle tog vremena primetila da joj je sluh oslabio.

Zujanje može biti i genetsko i stečeno. Budući da potpunog terapijskog rešenja nema, trebalo bi obratiti pažnju na preventivu i izbegavati sve bučne situacije ili praskom izazvanu buku koji mogu izazvati oštećenje sluha.

broj komentara 191 pošalji komentar
(utorak, 23. nov 2021, 23:09) - anonymoFius [neregistrovani]

Zyjanje u usima

Dugo godina mucim ovo, vise ne znam ni ko sam ni kuda idem
Lekovi nisu pomogli odystala sam.Sad od pre dva meseca xiva nisam,em sto tutnji u glavi em i svrab po kozi,ja sam obisla sve Niske lekare i Bg.ske.E sad me kopka da nije korona mozda.Od lekova nisam jedino pila Milgamu

(subota, 20. nov 2021, 23:14) - Jovica Ecim [neregistrovani]

Zujanje

Molim vas jel vama pogao ovaj lijek ?

(subota, 20. nov 2021, 22:53) - Jovica Ecim [neregistrovani]

Zujanje

Molim vas , vidim da ste imali problem sa zujanjem . Je li vam pomogla morska sol ?

(nedelja, 14. nov 2021, 18:49) - anonymousJovica Ecim [neregistrovani]

Zujanje

Koju vakcinu si primio ?

(četvrtak, 28. okt 2021, 02:29) - Vlad [neregistrovani]

Kandida-zujanje u usima

Gde ste imali kandidu, u usima ili ustima? Sta ste uzimali kao terapiju?

(nedelja, 10. okt 2021, 16:53) - Nemanja [neregistrovani]

Zujenje

Pozdrav. Meni zuji u ustima vec 2 meseca isla kod vise lekara i svi su govorili da je sve dobro a zuje je ne prestaje nemoze se spavati stvara nervozu jednostavno ne mogu funkcionisati. Moze neka pomoc ili savet.

(četvrtak, 02. sep 2021, 14:06) - Zorica [neregistrovani]

Pitanje

Poštovani, htjela bih pomoći mojoj mami. Kada ste pomenuli akupunkturu, na šta ste konkretno mislili , gdje i kako ? Takodje bih Vas zamolila da napišete potrebnu terapiju ( doziranje). Veliki pozdrav za vas.

(četvrtak, 26. avg 2021, 22:39) - milanjovic1984@hotmail.com [neregistrovani]

Zujanje ima leka

Ima leka vitamin b kompleks, tacnije b2,b5,b6,b12, leciten, koenzim q10, ginko biloba, sve ovo u kombinaciji sa aloja vera gelom100%, akupuktura, izlecivo..

(četvrtak, 26. avg 2021, 22:36) - milanjovic1984@hotmail.com [neregistrovani]

Zujanje

JA SAM RESIO PROBLEM, SA LEKOM MILGAMA OD 100MG, DESET DANA, POSLE TOGA PIKEM SVAKO JUTRO RAKIJSKU CASICU ALOJA VERA 100%GEL, FOKUS DODATAK ISHRANE I SOJIN LECITEN. MINIMUM 3 MESECA.

(nedelja, 22. avg 2021, 07:09) - Miljan [neregistrovani]

Zuji mi u desnom uhu.

Primio sam vakcinu 23 januara ove godine. Posle nekih 12 sati su krenule moje muke. Povracanje, mucnina, gađenje na hranu, stolica svetle boje, masna i ogavnog mirisa, bolovi u stomaku prvo je bilo sa desne strane ispod rebra a sada je preslo na levu stranu nadimanja grcevi, smrsao od tada sa mojih 95kg na 70kg i tu stagniram zivi les. U lice nesmem se pogledati, strah me koliko sam propao za kratko vreme. Da li je od vakcine ili je samo puka slucajnost neznam ali strasno, nedao bog nikom. Cak mi na vratu sa leve strane se nadula kao neka žila tako izgleda. Ma mnogo simptoma nemogu se seti ti svega. Onda perutanje koze po celom telu uz nesnosan svrab najvise po stomaku i leđima. Eee uz sve to sada i zujanje u ušima. Inace ja sam Miljan Videnovic. Mozete me naci lako. Pozdrav i brzo ozdravljenje