Čitaj mi!

Novom metodom do nove hrskavice kolena

Na Institutu za ortopedsko-hiruške bolesti „Banjica“ u Beogradu, novom hirurškom metodom lečenja povrede hrskavice kolena, uspešno je operisano osam pacijenata. Ekipa RTS-a imala je ekskluzivno pravo da prisustvuje operaciji.

Kolena su među nestabilnijim zglobovima, opetećuje ih naglo zaustavljanje, preterano savijanje i prekomerna težina, a česte su i povrede.

U Srbiji se godišnje uradi oko 1.000 operacija kolena, a praktično svaka treća radi se u Specijalnoj ortopedskoj bolnici „Banjica“.

Oštećenje zglobne hrskavice trajno je i nepovratno. Međutim, danas se hrskavica kolena uspešno leči minimalno operativnim postupkom - ugradnjom implantata.

„Danas radimo nešto potpuno novo na ovim prostorima. Rešavamo problem hrskavice kolena gde je došlo do oštećenja hrskavice, kakvo je kod sportista i kod mlađih ljudi. Stavljamo jedan poseban implant koji se zasad u svetu radi samo u nekoliko zemalja i mi smo članovi te kompletne ekipe koja radi to i računam da ćemo i mi za godinu-dve dobiti regularno implante za sve“, rekao je doktor Gordan Gavrilović, hirurg-ortoped Instituta za ortopediju „Banjica“.

Prema njegovim rečima, postoji prirodna supstanca koja, ukoliko se obradi na adekvatan način i plasira se unutar kolena može da se dobije potpuno zdrava hrskavica.

Posle operacije, kakvoj je prisustvovala ekipa RTS-a, pacijenti se brzo vraćaju svakodnevnim životnim aktivnostima, čak i rekreativnom sportu, ako to žele.

Složene zahvate radi doktor Gordan Gavrilović, vodeći hirurg u oblasti reparacije hrskavice kolena, sa kolegama.

Lekari Instituta „Banjica“ spremni su da presađivanje hrskavice uključe u redovne procedure najkasnije u toku naredne dve godine.

broj komentara 58 pošalji komentar
(subota, 21. jan 2023, 20:14) - sredoje maljugić [neregistrovani]

pitanje

Poštovani evo prošlo je skoro 9 godina od snimanja ove emisije na RTS -u.Da li ima novih informacija o ovoj novoj metodi ugradnje veštačke hrskavice u koleno?

(sreda, 17. avg 2022, 09:02) - anonymous [neregistrovani]

Nevena

Postovani da li mozete reci vise informacija gde ste radili i koliko se ceka?

(sreda, 17. avg 2022, 09:00) - anonymous [neregistrovani]

Upit

Postovani ,
Da li neko zna gde se moze uraditi ta intervencija i koja je cena? Hvala unapred

(sreda, 29. jun 2022, 18:11) - Mirjana Stojanović [neregistrovani]

Poseban implant za koleno

Poštovani,
značila bi mi infrmacija o mogućnosti ugradnje posebnog implanta sa prirodnom supstancom, koja se plasira u koleno.U tekstu objavljenom, 2014.god. najavljena je mogućnost ugradnje ovog implanta u K.c.'' Banjica'', ne samo za ograničen broj pacijenata,( te godine ih je bilo samo osam) već i za veći broj pacijenata.
Srdačan pozdrav, od Mirjane Stojanović

(subota, 21. maj 2022, 14:33) - anonymous [neregistrovani]

Patela

Uspeo si da rešiš problem sa čašicom kolena? Znam da to davno bilo. Reko da baš vidim dal si samo ojačao mišiče ili si nešta uradio

(nedelja, 12. dec 2021, 18:01) - anonymousLjubinka Vuruna [neregistrovani]

Imam jake bolove gde god sam isla nije bilo pomoci

Boli medali je to kicma neznam sa leve strane gde se glava igrao espajaju .to se siri na polovinu leve strane glave i ramena..jedanx doktor kaze da mi nestaje hrskavica.ima li tu pomoci jer mnogo me boli

(ponedeljak, 25. okt 2021, 09:32) - anonymous [neregistrovani]

Koleno

Dobar dan, da li kod vas moze da se operise i neko iz drugog grada i kako doci do uputa? Moja majka se bas tesko krece uz pomo staka a u kc Kragujevac ne rade operacije kolena zbog korone. Molim vas da mi odgovorite. Unapred zahvalna

(utorak, 23. feb 2021, 11:11) - Danilo pavlica [neregistrovani]

kolena

Imam 70 godina, poslednje dve godine pojavilo su se problemi sa kolenima, doslo je do ostecenja hrskavice , pri kretanju imam bolove, doktori mi preporucuju operaciju oba kolena.Ja se krecem mada pri duzoj setnji 2-3 kilometara, osetim bplove u kolenima, onda zastanem i sacekam nekoliko minuta da bol prodje i onda nastavim. Sta da radim??

(nedelja, 21. feb 2021, 13:59) - Dax [neregistrovani]

Oštećena hrskavica

Poštovani jedna informacija imam urodjene oštre zglobove na kolenima i vremenom su pojeli hrskavicu. To sam saznala u 27 god. Tada mi je doktor rekao da jedini lek je operacija. Sada imam 45 i već imam ozbiljne promene to jest bol je jači i otiče. Reci te mi šta činiti?

(subota, 06. feb 2021, 08:59) - Victoria David [neregistrovani]

Hrskavica kolena

Nema potrebe za operacijom zbog istrosenosti hrskavice kolena i ostalih zglobova. Kondroin je efikasan lek. Ja sam imala veoma ostecenu hrskavicu, tesko sam hodala, imala sam jake bolove. Nakon nekoliko pakovanja Kondroina sam se potpuno izlecila. Svake dve do tri godine sam uzimala jedno do dva pakovanja. Zasto lekari predlazu operaciju? Inace, moj lekar mi je predlozio Kondroin.