Šta mi se događa s organizmom kad prestanem da pušim?

Julija Fergin već osam nedelja ne puši. Od tada se, kaže, s njenim telom, ali i psihom, dogodilo mnogo toga lepog. A šta tačno, to joj je objasnio Tobijas Riter, ekspert za pitanja zavisnosti.

„Mama, umrećeš od pušenja!" Što je moj sin češće bio zgrožen činjenicom da me vidi kako pušim, to sam ja samoj sebi sve manje mogla da opravdavam konzumiranje duvana. I zato sam prestala.

Poslednju cigaretu popušila sam pre dva meseca. Stručnjak za pitanja zavisnosti Tobijas Riter oduševljen je tim mojim potezom.

On rukovodi specijalnom ambulantom za zavisnike od pušenja na klinici Univerziteta Ludvig Maksimilijan u Minhenu. „Kad prestanete da pušite, vrlo brzo se u Vašem životu događaju mnoge pozitivne stvari."

Veoma brzo, veoma mnogo...

Već nakon osam sati organizam se mnogo bolje snabdeva kiseonikom, objašnjava Riter. Nakon samo dan-dva, mnogi ljudi su rekli da im se „poboljšala" čula mirisa i ukusa.

Nakon dve nedelje, znatno se popravlja i funkcija pluća, što se naročito primeti prilikom bavljenja sportom. Ali ja sam kao pušačica imala osećaj da sam u formi kao i sada, nakon prestanka pušenja.

„Može da se dogodi da imate češće napade kašljanja, nego što je to ranije bio slučaj", kaže Riter. „Razlog za to su pluća, koja počinju da se čiste." A to „prolećno čišćenje" traje oko mesec dana. „Osim toga, nakon meseca dana znatno je ojačan i imuni sistem."

Ukoliko još mesec dana budem uspela da apstiniram, moći ću da se radujem i znatno boljem snu, kaže mi Riter. „Pušači tokom noći doživljavaju nikotinsku krizu. Zbog toga se doduše ne bude, ali spavaju mnogo nemirnije. Nakon tri meseca san se opet normalizuje."

Opasnost od treće cigarete

Pre nego što sam se odlučila za kompletnu apstinenciju, mislila sam da je zdravije smanjiti broj cigareta. Ali u tom slučaju ne bih smela da pušim više od dve dnevno: već od treće otrovni dim nanosi veliku štetu telu.

„Rizik po kardiovaskularni sistem, dakle opasnost moždanog udara ili srčanog infarkta, ne povećava se znatnije, bez obzira da li pušite 3 ili 20 cigareta", kaže Riter. Što se tiče kancera, stvar je drugačija. Opasnost raste sa svakom pojedinačnom cigaretom.

„Baš je dobro što ste prestali", stalno mi ponavlja Riter. Njegova radost je zarazna - jer je moje oduševljenje zbog prestanka bilo relativno skromno.

Pritom svaki drugi pušač umire zbog zavisnosti od duvana. Oko 50 odsto njih čak i pre nego što dožive 70. rođendan. „Najkasnije sa 50 godina biste osetili posledice pušenja", kaže stručnjak. I odjednom sam ipak veoma srećna što sam prestala - pre nego što „raspad" ne postane vidljiv.

Visok procenat „povratnika"

Ali nije to bilo uopšte lako. I nisu mi bila potrebna pomoćna sredstva, poput nikotinskih flastera, hipnoze ili akupunkture da bih se odrekla cigareta.

Činjenica da je bila dovoljna samo moja čvrsta volja, mogla bi da ima veze s tim što sam relativno kasno počela da pušim - tek sa 21 godinom. „To je još jedan razlog da budete srećni", kaže Riter.

„Većina pušača počinje između 12. i 16. godine života, dok mozak još sazreva. Nikotin je ekstremno aktivan neurotransmiter, koji na odlučujući način utiče na razvoj neuronskih veza u mozgu."

Posledica je zavisnost koja traje čitavog života, i koju je teško savladati samosnagom volje, objašnjava stručnjak.

Riter je nekako uspeo da se sad osećam i ponosno i - olakšano. Ali onda mi kaže: „Od 100 pušača koji kao Vi prestanu da puše, dakle bez pomoći, njih 95 ponovo počne da puši u roku od godinu dana." Tja...

Pušačka iluzija

Jedan razlog za povratak u pušačke vode mogla bi da bude „pušačka iluzija", zli psihološki trik nikotina. Psihička zavisnost veoma je jaka, naglašava Riter.

I zato sam i ja naravno nasela na tu pušačku iluziju: godinama sam sebe uveravala da me pušenje smiruje, da mi smanjuje stres i nudi kratku pauzu.

„U stvarnosti, svaka cigareta povećava broj srčanih udara i čini Vas nemirnijom", kaže moj sagovornik.

Činjenica da sam imala osećaj da me pušenje smiruje povezana je s tim da sam, nakon duže pauze bez cigarete, imala apstinentsku krizu i da je moje telo zahtevalo novi nikotin. „Cigareta Vam dakle uzima nemir koji Vi kao nepušačica uopšte ne biste ni osećali."

Pavlovljev refleks

Prva večera s prijateljima, uz muziku i vino, ali bez cigarete, bila je prilično komična. Nešto mi je falilo i nekako sam se čudno osećala.

Godinama sam se veoma uspešno navikla na to da je pušenje sastavni deo nekih određenih situacija: uz kafu, uz vino, tokom pauze.

„Funkcioniše kao kod Pavlovljevog psa: dajete psu da nešto pojede i istovremeno zvonite zvoncem. Kad-tad je dovoljno da zazvonite i pas već balavi", objašnjava Riter.

A kod pušača to zvonce zvoni stalno - puši se za opuštanje i kad se neko želi „aktivirati". Kao nagrada nakon obavljenog posla, nakon jela, dok se čeka na autobus ili nakon seksa. I tako dalje. „Cigarete su čvrsto integrisane u svakodnevicu pušača, to je problem".

Želim prestati. Ali kako?

Nije lako prestati. Tobijas Riter zato svoje pacijente najpre umiruje tvrdnjom da je neuspeh sastavni deo procesa.

„Kada mi pacijenti kažu da su već pet puta pokušali da prestanu s pušenjem, onda ja prvo odajem priznanje tim pokušajima. To daje naslutiti da je ta stvar za njih veoma važna."

To može da se nauči poput vožnje biciklom, kaže. Padovi su sastavni deo, važno je opet ustati i ponovo pokušati. Osim toga, važno je signalizirati mozgu da se nešto promenilo.

„Sedite ujutro na neku drugu stolicu nego inače. Popijte čaj umesto kafe. Biljku na Vašem radnom mestu stavite na neko drugo mesto." Tako može da se prevari Pavlovljev pas u glavi pušača.

Intuitivno sam dakle sve uradila kako treba! Umesto da pomeram nameštaj, ja sam iza sebe ostavila svoju svakodnevicu i na par dana otputovala kod najbolje prijateljice.

U međuvremenu samo retko pomišljam na pušenje. Možda sam ja jedna od onih pet odsto koji „prežive" prvu godinu nakon prestanka pušenja?

A ako to i ne bude slučaj, to ne mora automatski da bude povratak na staro, kaže Tobijas Riter. „Jedna cigareta je nesmotrenost. Tek od druge je to povratak pušenju."

broj komentara 26 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. jan 2022, 19:17) - Milos [neregistrovani]

Ostavio sam cigarete za kratko vrijeme

Zdravo imam 25 godina počeo sam sa 16 godina tj zapalio sam prvu cigaretu i nisam razmisljao i onda sam pušio bez prestanka do prije mijesec sam zapalio i izdrzao sam ne odjednom da prestanem jer sam bio nervozan kad odjednom ostavim ali morate imati jaku volju da ostavite inače neće te uspeti ali kako sam ja uspeo da ostavim uradio sam ovo: 1 dan sam pušio normalno jednu cijelu paklicu 2 dan sam preskočio izdrzao sam 3 dan sam zapalio 4 dan nisam zapalio i tako 2 sedmice. Onda sam probao posle 2 dana pušim 2 dana ne pušim onda sam rekao 3 dana pusim 3 dana ne pusim i onda sam pokusao 3 dana da pusim 4 dana da ne pusim ali kad me uhvati kriza uzmem samo jedan dim i bacim je. Kad sam video ds to mogu uradio sak da 2 dana pusim 5 dana dane pusim drugu sedmicu sam probao 1 dan pusim 6 dana ne pusim i onda mi se zgadila cigara i za 2 mjeseca borbe uspeo sam imao sam jaku volju nadam se da ce nekom pomoci jedino sto vam treba je jaka volja ali d ane zaboravim ja sam probao ovo moje i nisam bio toliko nervozan nego kao onaj sto ostavi odjednom budite mi dobro i veliki pozdrav

(subota, 27. nov 2021, 21:41) - anonymously [neregistrovani]

Pomozite

Preko 10 g Sam pusac I sad je vec dosta nisam Dan I po zapalila I ponosna Sam na sebe Al jako fizicki I prihicki Sam lose I aritmija I neka depresija me uhvatila kasalj cini mi se da sutra necu docekati ☹️

(sreda, 17. nov 2021, 18:49) - Djomla [neregistrovani]

Recite Ne cigaretama!

Bio sam pusac skoro 30 godina i jednoga dana sam odlucio da necu vise da pusim. Naravno da sam imao krizu za cigarima ali nijesam odustao. Svako vece sam osjecao veliko zadovoljstvo sto taj dan nijesam zapalio, i to zadovoljstvo mi je davalo snagu. Nakon 2 mjeseca vise nijesam imao pusacke krize. Svako moze da ostavi pusenje.

(sreda, 20. jan 2021, 01:21) - Mirjana [neregistrovani]

Cigarete

Samo je cvrsta vojla.ja sam rekla od sutra necu pusiti.itsko je bilo.osecam kao nikad I da nisam pusila .evo 2 nedejle. Ne ni pomislim na cigaretu.Zivim isto kao I kad sam pusila.nekad su pusili.ali je bio cist duvan.sada je sve otrov u njemu.Samo sam imala eto,naviku zbog cigarete stetna po zdravjle.

(utorak, 29. dec 2020, 22:14) - George Simenon: [neregistrovani]

Prestati pušiti nije teško,

ja sam to činio preko 100 puta!

(utorak, 29. dec 2020, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

Трују нас

Живим у Републици Српској и није ми јасно зашто власт дозвољава да нас дувански дим трује по јавним просторијама. Нису поштеђене ни школске установе.

(utorak, 29. dec 2020, 15:56) - Srpska posla! [neregistrovani]

U Japanu je odavno zabranjeno...

pušenje i na ulici,a oni otvorili fabrike cigareta u Srbiji!-Uz subvencije,razume se!

(utorak, 29. dec 2020, 12:55) - Milan [neregistrovani]

Prestanak pušenja

Imam 54 godine ,pušio sam preko 2 kutije dnevno više od 30 godina i ostavio sam ih u jednom danu,pre 3,5 godine voljom.Sve je bolje sem jedne stvari,ugojio sam se tačno 20 kilograma i nijedan pokušaj da to popravim mi ne uspeva. Još uvek čuvam gomilu odela broj 50 koji sam nosio ceo život ali sumnjam da će mi ikad više trebati.

(utorak, 29. dec 2020, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

Metabolizam i kapilari ....???

Metabolizam je zbirni proces na relaciji-----
Sedimentacije i oxidacije u ciklusu gustine trombocita...
Acetil razlaze trombocite i odrzava medicinski definisanu gustinu krvi.
Otvara kapilare...Nikotin se lijepi za vene gusne krv i zatvara kapilare...
Zao mi je , ovi stavovi su suprotni prema pusacima..
Nekad sam i ja pusac bio. Nikad vise necu biti.
Nisam savjetovao i nikad necu nikog lazno savjetovati da pusi......

(utorak, 29. dec 2020, 10:16) - Ljiljana [neregistrovani]

Bivši pušač

Dragi moji, bila sam strastven pušač više od 30 godina, konzumirala najmanje paklicu dnevno i nikada nisam ni pokušavala da ostavim pušenje. Sada ne pusim više od 7 godina. Ne smeta ni miris duvana niti imam potrebu da zapalim cigaretu. Što se zdravlja tiče, i dok sam bila pušač bila sam zdrava žena a i sada sam. Kada me neko pita kako se osećam bez cigareta ja šaljivo odgovaram da je razlika u tome da mogu da pevam za oktavu više i ništa drugo. Bar ne da ja fizički osećam. I zaista je tako. Moram da priznam da ni je u prvih par godina pomogla elektronska cigareta. Na početku sam kupovala tečnost sa 6 mg nikotina pa posle nekog vremena tu tečnost razblazivala sa tečnošću bez nikotina. Posle više od godinu dana sam kupovala tečnost bez nikotina . Već tada mi je bočica trajala po mesec dana. Ubrzo mi više ništa nije trebalo, ni cigareta ni tečnost do dana današnjeg. Daleko od toga da želim da kažem da je tecnost za elektronsku cigaretu neskodljiva ali je meni pomogla u tom odredjenom periodu i to je to. Na kraju želim da naglasim ono što ne želi ni jedan pušač da čuje da sve zavisi od vas. Ako odlučite da ostavite pušenje i kupite elektronsku cigaretu ni ne pomisljajte da zapalite NI JEDNU običnu cigaretu i kupujete samo originalnu tečnost. Meni je uspelo, verujem da će i svima koji to žele.