Uz srpske lekare prva u svetu postala majka uprkos plućnoj hipertenziji i stentu

U Kliničkom centru Srbije prvi put u svetu uspešno je završena trudnoća kod 24-godišnje bolesnice sa veoma teškom plućnom hipertenzijom i stentom u glavnom stablu leve koronarne arterije.

Bolesnica se u poslednjih pet godina leči na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije (prof. dr Arsen Ristić i dr Gorica Radovanović), a pre četiri godine je zbog pritiska koji je veoma proširena plućna arterija vršila na najvažniji segment srčane cirkulacije uspešno ugrađen stent u glavno stablo leve koronarne arterije (prof. dr Vladan Vukčević), što joj je uz savremenu kombinovanu terapiju za plućnu hipertenziju, koja je poslednjih godina dostupna u Srbiji, značajno popravilo tegobe i produžilo život.

U plućnoj arterijskoj hipertenziji trudnoća je apsolutno kontraindikovana zbog rizika da majka ne preživi trudnoću koji je veoma visok (20-40 odsto). Uprkos detaljnim i više puta jasno prezentovanim informacijama o visokom riziku, bolesnica i njena porodica su se odlučili da se ne prekine trudnoća.

Uz intenzivno praćenje ginekološko-akušerskog (prof. dr Snežana Plešinac) i kardiološkog tima, bez komplikacija je stigla do 32. nedelje trudnoće.

Na dan porođaja pritisak u plućnoj cirkulaciji je bio 165 mm Hg, ali bez znakova srčane slabosti. Da bi bezbednost ove teške bolesnice bila maksimalna, a da bi se omogućilo intenzivno kardiološko lečenje i eventualno postavljanje uređaja za mehaničku potporu srčane cirkulacije (ECMO) u slučaju razvoja teške desnostrane srčane slabosti (glavni rizik u teškoj plućnoj hipertenziji) porođaj carskim rezom je urađen u operacionom bloku Klinike za kardiohirurgiju.

Rođena je zdrava devojčica o kojoj je dalju brigu preuzela ekipa Instituta za neonatologiju u Beogradu (dr Višnja Stamatović).

Multidisciplinarni tim koji je po prvi put u svetu doveo do uspešnog završetka trudnoće kod ovako kompleksne bolesnice su činili: ginekolozi-akušeri prof. dr Snežana Plešinac i dr Ivan Pavlović, anesteziolozi dr Snežana Mitrović i dr Mirjana Kačar, neonatolog dr Višnja Stamatović i kardiolozi dr Gorica Radovanović i prof. dr Arsen Ristić.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 28. mar 2020, 11:35) - Aleksandra [neregistrovani]

Heroji

Divna vest, posebno u ovim teškim danima. Ovi doktori su zaista superheroji. Dr Ivan Pavlović je vodio moju trudnoću i mogu reći da je izuzetan stručnjak ali i čovek s profesionalnim i ljudskim pristupom. Veliki aplauz i podrška za ovaj tim.

(subota, 28. mar 2020, 08:58) - miran [neregistrovani]

kom

Честитка мајци на великој храбрости и докторима на великом труду и знању.Текст је изванредан.

(subota, 28. mar 2020, 06:19) - Darens [neregistrovani]

Predivno

Ovo je podvig i uspeh svih koji su učestvovali u porodjaju, kao i majke i njene porodice, jer nisu prekinuli trudnoću! Život je težak,vera u Boga i borba za ljubav-pobedjuju!

(petak, 27. mar 2020, 22:04) - Vesna [neregistrovani]

Život pobedjuje

Bravo za hrabrost, za volju za životom, neka svima bude dug i lep život!

(petak, 27. mar 2020, 21:17) - Zvrk [neregistrovani]

Lep uspeh

Blagosloveni bili naši doktori, pravi heroji, znanje, sposobnost, odlučnost pokazao je tim vrhunskih stručnhaka, čestitke

(petak, 27. mar 2020, 20:57) - ivana [neregistrovani]

cestitke

Svaka cast za lekarski tim,da je ziva i zdrava mala devojcica zajedno sa roditeljima,iskrene cestitke.

(petak, 27. mar 2020, 20:04) - S. A. [neregistrovani]

Naizad

Naizad lepa vest!!!!
Bravo timu lekara.!!! Veliki uspeh!!!!