Lekovito bilje čuva zdravlje, za dva meseca popili smo godišnju proizvodnju čaja

Od početka pandemije koronavirusa u svetu i kod nas raste potražnja lekovitog bilja. Kinezi su prvi počeli da govore o imeli kao čaju koji ima neverovatna antivirusna dejstva, ali su i naše apoteke beležile povećanu tražnju belog sleza i žalfije.

U nadi da će sprečiti obolevanje, odnosno podići imunitet, mnogi su svakodnevno ispijali čajeve, što je potrošnju lekovitog bilja za dva meseca izjednačilo sa godišnjom prodajom. Zbog toga veliki broj ratara sada razmišlja da trenutne kulture zamene čajevima, jer u tome vide budućnost i još veću potražnju. Doktor biotehničkih nauka Luka Radoja, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, objasnio je kakva je budućnost lekovitog bilja i da li će se ulaganje isplatiti.

„Lekovito bilje uzgajamo na spontani, samonikli način po brdima i planinama i na plantažama. Proizvodnja lekovitog bilja plantažnim postupkom je inženjerski posao i neka se ljudi ne zaleću u takav posao, a da ne znaju kako se to radi, za koga rade i po kojoj ceni. Plantažno se uzgajaju začinske i lekovite biljke. Nana, kamilica, lincura. Lekovito bilje je pomoćni učesnik u održavanju ljudskog zdravlja i njegovog imuniteta, svet ga koristi 5. 000 godina. Novi postupak uzgajanja je neophodan, da ne gubimo samonikle biljke, jer ne znamo da ih koristimo. U tom poslu mora da postoji red. Na zdravom zemljištu se uzgaja lekovito bilje uz pomoć stručnjaka, da ne bi bilo razočarenja", rekao je doktor Luka Radoja.

Takođe je dodao da ne možete menjati fiziologiju biljaka. Mora se znati kako se priprema zemljište za uzgoj odabranog lekovitog bilja. Postoje rešenja za to i zato se brinu stručne službe Instituta za lekovito bilje.

"Za nas je značajna lincura koja je potrebna za bolesti krvotoka, proširenih vena, i drugih problema. Važna je i trava iva, ali se branje mora kontrolisati i gajiti na određenim terenima. Svaka biljna vrsta ima svoju tehniku, mehanizaciju, treba da se  vodi računa o zemljišnoj vlazi i da se biljne vrste uzgajaju na terenu koji je određen za te biljke. Biljke se suše do 45 stepeni Celzijusa, u sušarama koje su tome namenjene.

„Zadruge, kojih ima u Srbiji 24, su spona sa uzgajivačima i prerađivačima, one treba da organizuju obuku za ljude koji žele da se bave ovim poslom", zaključio je doktor biotehničkih nauka Luka Radoja.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 21. maj 2020, 14:06) - Mila [neregistrovani]

kurkuma

ja koristim suplement kurkume pro100 zbog bolova u zglobovima i kostima već duže vreme i bukvalno sam se preporodila...

(utorak, 19. maj 2020, 19:28) - Anonimus [neregistrovani]

Caj i lek

Ja sam takodje pristalica i korisnik lekovitog bilja, postujem i cenim sve sto je zdravo i korisno a narocito sto dolazi iz prirode. Zato koristim kurkumu i indijski tamjan u kapsulama ali kurkumu koristim i kao zacin u kulinarstvu jer je vrlo lekovita i poseduje antiupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Takodje se upotrebljava kod anemije jer je bogata gvozdjem.

(ponedeljak, 18. maj 2020, 09:50) - anonymous [neregistrovani]

Nemoguce??

Znaci, valja preci na pivo.