Čitaj mi!

Merite svoj pritisak, držite ga pod kontrolom, živite duže

Gotovo polovina odrasle populacije u Srbiji pati od povišenog krvnog pritiska. Zato lekari 17. oktobra, na Svetski dan borbe protiv hipertenzije, upozoravaju na značaj prevencije, redovne kontrole i blagovremenog lečenja.

Povišen krvni pritisak nije bez razloga nazvan i „tihi ubica“, napominje gošća Jutarnjeg programa, profesor dr Vesna Stojanov, predsednica Udruženja za hipertenziju Srbije. Ne boli i dugo ne daje simptome, a ne bira – pogađa i muškarce i žene svih uzrasta.

„Nekada se pacijenti žale na glavobolju, nekada osećaju pritisak u sredogruđu, zujanje u ušima, ali to su simptomi koji mogu da govore i o nekim drugim bolestima. Tako da tek merenjem krvnog pritiska možemo da postavimo nekakvu dijagnozu i da posumnjamo da se radi o visokom krvnom pritisku“, naglašava doktorka.

Evropsko udruženje za hipertenziju preporučuje da svim osobama starijim od 18 godina treba izmeriti krvni pritisak i tu vrednost uneti u zdravstveni karton. Ukoliko su vrednosti krvnog pritiska normalne, onda će ti pacijenti na pet godina dolaziti na kontrolu, ukoliko su visoko-normalne (135-139/85-89) na tri godine.

„Ali, isto tako, i deci mlađoj od 18 godina na tim redovnim sistematskim pregledima moralo bi da se izmeri pritisak, jer, nažalost, i deca u školskom i predškolskom uzrastu mogu da imaju problem sa povišenim krvnim pritiskom“, napominje doktorka Stojanov.

Činjenica je da oko 95 odsto pacijenata boluje od esencijalne hipertenzije kojoj je osnovni uzrok nezdrav način života, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, gojaznost, pušenje, prekomeran unos alkohola, energetskih pića, nasledni faktor…

„Međutim, ipak bih najviše dala značaja slanoj hrani, a to se posebno odnosi na mlađu populaciju, jer razne grickalice koje oni rado koriste, kao i razne prerađevine, 78 odsto viška soli unosi se upravo iz tih prerađevina, a ne od toga što ćemo dosoliti hranu“, napominje gošća Jutarnjeg programa.

Zato je jako važno izmeriti pritisak, ako ne kod lekara, onda, s obzirom na dostupnost aparata za merenje pritiska u kućnim uslovima, bar tako.

„Često nam se i dešava da pacijenti dođu jer su baki i deki ili roditeljima merili pritisak, pa su onda izmerili i sebi i shvatili da imaju povišenu vrednost. Znači, 140/90 je znak da pacijent ima povišen krvni pritisak“, dodaje profesorka Stojanov.

Međutim, nije dovoljno samo jedno merenje, već nekoliko ponovljenih, a najbolji način za postavljanje dijagnoze je 24-časovni ambulatorni monitoring krvnog pritiska.

„Mladi često imaju tu maskiranu hipertenziju, to jest, imaju normalne vrednosti krvnog pritiska, ali noću imaju povišene vrednosti, a to je rizik za nastanak ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti“, napominje prof. Vesna Stojanov, predsednica Udruženja za hipertenziju Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">