Čitaj mi!

Sa operacionog stola u KBC „Dragiša Mišović“ pravac kući i to bez bola u kičmi

U Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“, nemački i srpski lekari izveli su jedinstvenu intervenciju uklanjanja bola u kičmi. Bez reza – pacijenti su odmah posle procedure otišli kući. Prvi put je korišćena i virtuelna hologramska tehnologija.

Gotovo da nema osobe koja u nekom trenutku nije osetila bol u leđima. Mnogi su zbog te dijagnoze često na bolovanju, a mnogo je i onih koji moraju na operacioni sto kako bi rešili taj problem. Na stolu su bili i tri pacijenti Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“.

Ali, na operaciji bez reza. Novom metodom, prvi put u Srbiji, tim naših lekara i jedan Nemac, izveli su proceduru, posle koje su pacijenti otišli kući, a ono najvažnije jeste da ih leđa više ne bole.

„Procedura nosi naziv perkutana epiduroliza. Bol u kičmi uklanjamo specijalnim kateterom, a po principu epidurala. To je minimalno invazivni hirurški zahvat. Izvodi se pod lokalnom anestezijom, pacijent istog dana ide kući. Posle mu ne treba ni fizikalna terapija. Jedno nedelju dana ne bi trebalo da ide na sport, ali ne mora da ostaje u bolnici. Ovo se može raditi na bilo kom delu kičme, lumbalnom, vratnom. Procedura traje oko pola sata, 45 minuta“, kaže prof. dr Andreas Vajlman, specijalista za hirurgiju kičme iz Štutgarta.

Rukovodilac Klinike za anesteziologiju KBC „Dr Dragiša Mišović“ prof. dr Predrag Stevanović kaže da je oko 10 odsto takvih pacijenata koji imaju hronični bol, i kojima taj bol upropasti život.

„Danas je operacija poslednja opcija, ali ovo je jedna nova inovativna procedura sa fora b kateterom. Sa ovim kateteorom je sve preciznije, ulazi kroz kanal, ulazi se kroz trtičnu kost, na rendgenu se vidi položaj katetera, mi ga dovedemo do izlaska nerva iz kičmenog stuba, naduvamo balom, ožiljak rastvori, ubacimo lek. I sve je rešeno“, ističe Stevanović.

Tokom intervencije, prvi put u našoj zemlji i u našoj medicini, korišćene su i naočare za virtuelnu realnost „Hololens“.

„Ideja 'Hololensa' je da nam omogući da dok radimo, možemo da budemo u direktnom kontaktu sa kolegama u nekoj drugoj zemlji, postavljamo ih u okruženje oko nas, gledamo slike i sve sto rade odmah, možemo da unesemo nalaze pacijenta u uređaj, projektujemo na leđa pacijenta i dobijamo trodimenzionalni snimak kičme, uz inovativni kateter je lakše preciznije“, objašnjava Stevanović.

Uređaj može da se koristi u hirurgiji, simulacionoj medicini, ali verovali ili ne, i u borbi protiv korone.

„Kada uđemo u smenu, tri lekara su u intenzivnoj, po 7, 8 sati. Sa 'Hololens' tehnologijom, umesto tri kolege, jedan ulazi i pravi vizitu, a ostali su u zelenoj zoni. Time smanjujemo boravak u crvenoj zoni. Isksutva Kraljevskog koledža pokazuju da se izloženost lekara virusu može smanjiti za 83 odsto. Mi smo srećni ako uspemo i 50 odsto“, navodi doktor Stevanović.

Naočare se stavljaju na glavu, konekcija se pravi i mobilnim telefonom, druga strana može da bude bilo gde, a praktična primena je nemerljiva. Jer, iako negde niste fizički prisutni, imate uvid u sve.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 18. jan 2022, 12:48) - Skopljanac [neregistrovani]

Re: Diskus hernija

Pa piše u samom naslovu i to onolikim slovima - KBC „Dragiša Mišović“.
A inače, nalazi se u Beogradu, adresa
ul. Heroja Milana Tepića br. 1, opština Savski Venac, Dedinje.
Ostalo potražite na internetu ili na Fejsbuku.

(utorak, 18. jan 2022, 07:17) - Predrag [neregistrovani]

Diskus hernija lumbalnog dela

Poštovani, na koji nacin se moze zakazati ovakav zahvat, koliko se ceka i koliko košta? Hvala

(četvrtak, 28. okt 2021, 20:08) - Vera [neregistrovani]

Bol u ledima

Poštovani, molim vas odgovorite mi dali i gde mogu napraviti ovaj zivot. Već dve godine imam bolove i život mi je postao užasan. Koliko kosta zahvat.. Mnogo pozdrava

(sreda, 12. maj 2021, 22:35) - Suzana Aneva [neregistrovani]

Diskus hernija

Molim vas recite mi gde se nalazi ova bolnica i dali mogu dobiti kontakt od te bolnice,zato sto mi je jako vazno.Pisem vam iz Makedonija.Molim vas odgovorite mi na pitanje,jer mi je potreban kontakt iz te bolnice.Unapred hvala.Suzana

(četvrtak, 06. maj 2021, 18:36) - AnaMarija [neregistrovani]

Diskus hernija

Molim Vas, gde se moze uraditi u Beogradu ovakva vrsta operacije?
Mnogo bi mi znacila ova informacija.
Unapred zahvalna!!

(petak, 30. apr 2021, 16:05) - anonymousNebojsa [neregistrovani]

Operacija kicme Kateterom

Interesuje me gde bi to moglo da se uradi u Srbiji privatno i koliko bi to kostalo.
Imam problem i sa1,2,3 a sa vratom posle udesa.

(sreda, 14. apr 2021, 23:18) - Dijaspora Severna Rajna Westfalis [neregistrovani]

Rheda-Wiedenbrück

to sam još uradio04.02.2011,koliko seckasni sa tim.Uradio sam u privatnoj klonicii sve je uredu,Samo su meni odsekli deo i izvukli ga makazama i cevčicom od 0,8 mm