Čitaj mi!

Oprez sa suplementima- postoje dobre i loše kombinacije

Veliki brij ljudi, u proteklih godinu dana sve više uzima suplemente, neki zato što su im to lekari preporučili u borbi sa kovidom 19, neki zato što su sami želeli, da bi popravili stanje svog imuniteta

Mnogi uzimaju preparate na svoju ruku, i ne pomišljajući da mogu da naprave grešku. Koje su kombinacije loše koje dobre, kada se može preterati sa dozom suplementa.

Gostujući u „Ordinaciji" , prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakao je da na tržištu postoje razni preparati.

Postoje oni u kojima je zastupljen vitamin Ce, vitamin De, samo cink ili samo selen, pa ljudi kupuju pojedinačno te preparate, koje i piju pojedinačno.  Sa druge strane postoje i kompleksi vitamina i minerala.

„Mi kao farmakolozi volimo veoma često da pravimo određene kombinacije lekova. Međutim, kada govorimo o suplementima, važan je pristup, koji ako znate da kombinujete, da napravite fiksnu kombinaciju i uzmete one sastojke koji deluju sinergistički, onda to ima smisla", rekao je profesor.

Dodaje da je potrebno da imate imate dobru formulaciju, i da pri kombinaciji određenih sastojaka stavljate manje koncentracije lekovitih supstanci. To bi bile pozitivne strane uzimanja suplemenata.

„Svako kombinovanje povećava interakciju, pa ako preparati nisu u odgovarajućoj formulaciji u kojoj se oslobađaju određene supstance, onda kombinovanje na svoju ruku nije poželjno", istakao je profesor.

Da li velika doza podrazumeva i veliku količinu iskorišćenog minerala ili vitamina koji pijemo?

„Kada govorimo o preventivnoj primeni kod osoba koje su zdrave i hoće preventivno da koriste suplemente,tu se treba držati propisanih dnevnih količina, recimo vitamin Ce se uzima u dozi do 500 miligrama, višak se neće apsorbovati.Nema supstance koja ne može da napravi neželjene efekte.Svaki lek može da bude i otrov, ako se primeniu neodgovarajućoj dozi", napomenuo je profesor.

Da li organizmu treba odmor od suplemenata?

„Jedan opšti princip je da suplemente koristite oko tri meseca, a onda se napravi period pauze od mesec dana, jer su rezerve popunjene", rekao je profesor Samardžić.

Poznato je da se vitamin Ce veoma često nalazi u kombinaciji sa acetilsalicilnom kiselinom, sa aspirinom, pa ne treba uzimati više od 500 miligrama vitamina Ce na dan.

Selen, kao suplement nije preporučljiv kod pacijenata sa dijabetesom. Selen može loše da utiče i na jetru.On se ne koristi bez konsultacija sa endokrinologom.

Kada treba uzimati suplemente, u koje doba dana?

„Vitamin De treba uzimati uz obrok u popodnevnim satima. Cink, daje efekat smirenja i daje se u večernjim satima. Magnezijum se može uzimati u svim delovima dana, u zavisnosti od namene organizmu.Vitamini Be kompleksa uzimaju se u prepodnevnim satima", rekao je prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. apr 2021, 22:45) - Nena [neregistrovani]

Supelmati

E ko ovo svati svaka mu cast

(nedelja, 18. apr 2021, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Doktori zaista

Doktori se ne školuju prateći medije. Popularizacija u medijima nije namenjena doktorima, nego najširoj javnosti.

(nedelja, 18. apr 2021, 21:35) - dok [neregistrovani]

Doktori

Kod 10 Lekara imamo 11 različitih mišljenja . To informacije u Medijima trebalo bi da Lekari čitaju.Nažalost Lekari nemaju vremena za dalje školovanje.
U nemačkoj ima malo dobrih lekara , a lekari nevole ako im pacijent postavlja neka pitanja . Najviše vole pacijente koji Tablete gutaju i ništa nepitaju .

(nedelja, 18. apr 2021, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

ništa mi nije jasno

Mnoge firme proizvode i prodaju suplemente u kombinaciji magnezijum i kalcijum.Da li bi ovo moglo da se pojasni?Ako je ovo loša kombinacija zašto neka Agencija (imamo ih na desetine) ne saopšti da je to loše i opasno za zdravlje?

(nedelja, 18. apr 2021, 20:36) - X [neregistrovani]

Iznenadjen

Ja bas imam tu kombinaciju u jednoj tableti. Nista mi nije jasno!

(nedelja, 18. apr 2021, 19:32) - anonymous [neregistrovani]

Магнезијум и калцијум

Meni doktor preporucio da bas ova dva uzimam zajedno. Ko je u pravu?

(nedelja, 18. apr 2021, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

Nije sve nego ništa

Ovo je ništa o suplementima, još jedan generički artikal...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">