Čitaj mi!

Kako na vreme prepoznati deformitet kičme kod dece

Nasledni faktor, loše držanje i nedovoljna fizička aktivnost samo su neki od razloga što su deformiteti, pre svega kičmenog stuba, kod dece u osnovnim i srednjim školama u porastu.

Kako da na vreme prepoznamo nepravilnosti u razvoju naše dece, a zatim ih uz stručnu pomoć i otklonimo, u Jutarnjem programu RTS-a, pričala je Aleksandra Sekulić, specijalista fizikalne medicine sa Klinike za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

„Praktično su deformiteti mogu javiti u bilo kom uzrastu razvoja. Najvažnije je obratiti pažnju tokom brzih faza razvoja, to su kritični momenti u prvoj godini, u šestoj, sedmoj godini i posebno tokom puberteta, kada je faza ubrzanog rasta izraženija", rekla je doktorka Sekulić.

Na šta roditelji treba da obrate pažnju u razvoju svoje dece

Ističe da se neki deformiteti mogu razviti tokom trudnoće, mišićno skeletni problemi mogu se javiti na rođenju. Javljaju se tortikolis, deformiteti stopala,koji se uspešno otklanjaju, ako se na vreme otkriju.

„Najčešće se primećuje asimetrija trupa, ono što je u predškolskom i školskom uzrastu vezano za deformitete kičme su foze i skolioze. To su često loša držanja, korektibilni deformiteti, gde je problem mišićni disbalans. U manjem procentu su to manji deformiteti gde su pršljenovi zahvaćeni. Ono što možemo da primetimo kao roditelji je asimetrija pri stajanju, povijena ramena, asimetričan oslonac pri stajanju i hodu. Tada je potreban pregled pedijatra i specijaliste", napomenula je doktorka.

Vežbe koje mogu da pomognu

„Prevencija je pokret, opšte jačanje mišića, leđnih i trbušnih, koji stabilizuju naše telo. Određeni deformiteti su češći kod devojčica, skolioze, a kod dečaka i kifoza. Adolescentski period, u kome deca ubrzano rastu, kada počnu više da sede i nose teške torbe. Kod najvećeg broja ne znamo pravi uzročnik deformiteta. Skolioza je bočno povijanje tela, a kifoza je povijanje tela u napred, pogrbljenost", rekla je doktorka.

„U prvoj godini života, kada su motoričke promene velike,roditelji treba da prate razvoj deteta, da ga ne sputavaju, ali ni da ga požuruju. Pustiti dete da ima dovoljno fizičke aktivnosti, naročito u adolescentnom periodu. U zavisnosti od stepena deformiteta, kičmeni deformitet se može ispraviti do perioda kraja rasta", napomenula je dr Aleksandra Sekulić, specijalista fizikalne medicine sa Klinike za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

broj komentara 0 pošalji komentar