Čitaj mi!

Za mlad, oštar i brz mozak, čaj i zeleno povrće

Ako želite da vaš mozak bude zdrav, pronicljiv i oštar, potrebno je da jačate kognitivne funkcije. To podrazumeva poštovanje navika u ishrani.

Prema novoj studiji koja je nedavno objavljena u časopisu Neurologija, istraživači su se bavili rezultatima i informacijama iz projekta "Rush Memory and Aging Project (MAP)".

Većina učesnika, od ukupno 960, bile su žene bele rase, a svi učesnici programa su penzioneri, sa prosečnom starošći oko 81 godine, ali nisu pokazivali znake demencije.

Studija je trajala sedam godina, a na godišnjem nivou ispitanici su popunjavali upitnik o  svojim aktivnostima.

„Hrana sa visokim sadržajem flavonola može da sačuva kognitivne funkcije i to je razlog što treba svakodnevno da bude u našoj ishrani”, istakla je Ejmi Dejvis, nutricionista.

Istraživači su posebnu pažnju posvetili navikama u ishrani, analizirali su efekat različitih vrsta flavonola, kao što je kempferol, koji dobijamo iz kelja, spanaća, brokolija, pasulja. Kvercetin se nalazi u kelju, paradajzu, jabukama i čaju, a miricetina u kelju, paradajzu, pomorandžama i vinu.

Rezultati su pokazali da je uzimanje hrane bogate flavonolima (jedna porcija lisnatog povrća dnevno, oko 15 miligrama) dovodilo do smanjenja kognitivnog pada za 32 odsto.

Ističe da se flavonoli nalaze u raznim vrstama voća i povrće. Antioksidantna svojstva flavonola mogu sprečiti ili smanjiti oksidativni stres.  

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 09. dec 2022, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

Продаја кеља

слабо иде?