Čitaj mi!

Kuršumlijski zid star je 65 miliona godina!

Geološka istraživanja su pokazala da je misteriozni zid, sastavljen od horizontalnih kamenih blokova na obroncima planine Radan, zapravo posledica erupcije megavulkana i da je star 65 miliona godina.

Ogromni zid, sastavljen od horizontalnih kamenih kolona, koji je nedavno otkriven kod kuršumlijskog sela Rudare, star je 65 miliona godina, a reč je o prirodnom fenomenu vulkanskog porekla, tvrdi geolog Dušan Mijović.

„Horizontalne kamene kolone u Kuršumliji su posledica erupcije megavulkana, pokazala su prva geološka istraživanja", rekao je Mijović za agenciju Beta.

Grupa geologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije, obavila je prva istraživanja na lokalitetu „Brankova kula", na Radan planini, gde je nedavno otkrivena horizontalna kamena kolona u dužini od oko 100 metara i visine oko 10 metara.

Mijović je ocenio da je reč o impozantnom otkriću, jedinstvenom u Srbiji.

Prvi rezultati istraživanja su pokazali da su u pitanju bazaltni blokovi vulkanskog porekla, pravilno poređani jedni na druge.

„Proces nastanka ovog fenomena je relativno jednostavan, magma koja se utiskuje i izađe na površinu, pod uticajem različite temperature, kristališe se i dobili smo lučenje koje je pentagonalnog, odnosno heksagonalnog preseka i to su u stvari ti bazaltni stubovi", objašnjava Mijović.

Istovremeno, geolog je naveo da će lokacija, pored razvoja turizma, doprineti i naučnim istraživanjima.

„To je jedinstvena pojava u Srbiji. Bazaltni stubovi predstavljaju deo geo-nasleđa na osnovu koga možemo dalje da rekonstruišemo kako se razvijala zemljina kora na teritoriji Srbije", dodaje Mijović.

Geolog je naveo da takvih pojava, kao što je ova u Kuršumliji, bazaltni stubovi gotovo savršenog oblika, malo ima u svetu, a da je najpoznatija u Češkoj, u oblasti Bohemija i da je pod zaštitom Uneska. Na tom lokalitetu se pojavljuje isti bazalt.

broj komentara 23 pošalji komentar
(utorak, 26. okt 2021, 10:48) - Sveta [neregistrovani]

Nije tolika retkost

Lepo otkriće, ali nije baš tolika retkost.
Na severu Irske je Giant's Causeway. Jedno od najlepših znamenitosti i to već odavno. Radi se o savršenim stazama bazaltnih blokova kraj mora. Lepa je legenda, turizam cveta. Ne treba uvek preterivati da je nešto nađeno na Balkanu jedinstveno u svetu. Tako i Đavolja varoš, ima takvih primera u nekoliko zemalja. Putujte više pa ćete se uveriti.

(sreda, 29. maj 2013, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

Zemlja

Planeta Zemlja nije starija od 10000 godina!

(utorak, 28. maj 2013, 20:56) - anonymous [neregistrovani]

Engleska

I tamo ima ovakvih stubova samo su vertikalni i pored mora su. (Vid'o na televizoru :))

(utorak, 28. maj 2013, 20:16) - anonymous [neregistrovani]

@Starost

Nije tacno.Ja tvrdim da je planeta stara najmanje 800 kvadriliona godina.Neka neko dokaze da nisam u pravu...
Mozemo tako do u nedogled da diskutujemo,i da se frljamo nekim basnoslovnim ciframa,ali gde su tu realni i prihvatljivi dokazi ? Nema ih.Nauku postujem,ali je zalosno sto se u nedostatku argumenata naucnici sluze mastom,jer kad kazu tako nesto,znaju da niko ne moze dokazati suprotno.A zanemaruje se cinjenica da ni oni ne mogu dokazati svoje tvrdnje.Najlakse je lupiti da je planeta stara stotinama milijardi godina. Kad smo vec toliko sposobni da zavirimo tako duboko u proslost,kako to da postoje tolike misterije stare tricavih 50,100 godina,ili par vekova ?

(utorak, 28. maj 2013, 19:57) - Милутин [neregistrovani]

Сине Митре

Ту књигу, у којој пише колико је стара планета, на којој и ти живиш, вероватно немаш у кући, али верујем да се може набавити у свим православним храмовима широм отаџбине и расејања. Упитај свештеника о којој књизи је реч, па покушај доћи до једног примерка и прочитати барем почетак. Тиме ћеш повећати могућност да сагледаш како су те комунисти дарвинисти погрешно учили и да схватиш да Земља није настала прије милијарде и милијарде година, а затим из ничега нека бактерија, па из те бактерије мајмун, па из њега ти.

(utorak, 28. maj 2013, 19:38) - anonymous [neregistrovani]

Gospodin koji se shali

...da tamo ima dijamanata , gotovo je u pravu , jer izlivi lave uvek ukazuju na bogata lezhishta ruda metala kao shto su bakar i nikl u blizini, naravno , mogu da budu i neki drugi vredni minerali u pitanju , ne konkretno ovi navedeni.

(utorak, 28. maj 2013, 19:23) - anonymous [neregistrovani]

Crveni peshchar istochne Srbije...

...star je 200 miliona godina , shto znachi da je izliv bazalta kod kurshumlije relativno nova pojava. Dinosaurusi su vec odavno bili izumrli kada je taj zid nastao.Starost zida nie senzacija, vec pravilno kristalisanje bazalta.

(utorak, 28. maj 2013, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

Voleo bih da upoznam likove koji tvrde da ...

je zemlja stara citavih 10000 godina. Imam autenticna Napoleonova i Cezareva pisma na cirilici, a i dokument koji nedvosmisleno govori da je Supermen sa planete Kripton-prodao bi ih za sicu evra .Ujedno bi ih pozvao na opushtajucu igru sa tri kutije od sibica...

(utorak, 28. maj 2013, 19:12) - Sale [neregistrovani]

re:Gluposti na kvadrat

Kakve hiljade godina, kakva istrazivanja, da je zemlja stara 6000 godina veruju samo religije...dokazano je da je zemlja mnogo starija.... Ljudi kakve ih znamo su stari oko 200 hiljada godina a zid jeste vulkanskog porekla. zivim na vulkanu i ima ovde ovakvih kolko hoces, puno ih je ostrvo :)

(utorak, 28. maj 2013, 18:55) - Adam [neregistrovani]

jeste 10.000 g

Gospodo, nemojte se cuditi sto neko kaze da je planeta stara samo 10.000 god. To je ste, ALI NA NJEGOVOJ planeti! A ne na ovoj nasoj lepoj plavoj, cakanoj.
Tako da ja ne bih kritikovao tog gospodina koji je to napisao. Ja samo zelim da nam on kaze koja je to njegova planeta sa koje dolazi, mislim cisto da znamo. Znate, nije lepo pricati sa nekim i komentarisati ga a da ne znamo sa koje je planete stigao.
Topli pozdrav gospodinu sa druge planete!