Čitaj mi!

Manje vremena za ekranom – bolje ocene u školi

Tinejdžeri koji provode sat vremena više od prosečnih četiri sata dnevnog surfovanja internetom, gledanja televizora ili igranja video-igara na kompjuteru rizikuju da imaju čak dve ocene manje u odnosu na svoje vršnjake, prenose britanski naučnici.

U istraživanju koje je uključilo više od 800 đaka između 14 i 15 godina, istraživači sa Kembridž univerziteta su takođe saznali da psihička aktivnost nije imala nikakav efekat na njihove akademske uspehe.

Istraživači su pratili đake da bi videli na koji način različito ponašanje utiče na njihova uspeh u školi - i dodali da je sasvim razumljivo zaključiti da previše vremena provedenog „ispred ekrana“ smanjuje dostignuća što se tiče ocena.

„Ovo je verovatno pouzdan prikaz uobičajenog ponašanja učenika, tako da možemo razumno da ukažemo na to da vreme provedeno za ekranom može biti štetno po ocene tinejdžera“, rekla je Kirsten Korder iz Kembridžovog Centra za ishranu i aktivnosti, koja je vodila istraživanje.

Studija, objavljena u časopisu International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, je dokazala da je prosečna količina vremena provedena ispred ekrana dnevno četiri sata.

Dodatnih sat vremena ispred televizora ili na internetu u starosti od 14 godina bilo je povezano sa 9,3 poena manje na ispitima u dobi od 16 godina - na primer, sa četvorke na dvojku, dok su dva dodatna sata dovela do toga da se bodovi u ocenjivanju smanje za čak 18.

Očekivano, rezultati su takođe pokazali da su učenici koji rade dodatnih sat vremena dnevno radeći domaće zadatake i čitajući, na testu pokazali bolje rezultate - dobili su u proseku 23,1 poena više od svojih vršnjaka.

Naučnici kažu da je u daljem istraživanju potrebno da se konačno potvrdi efekat, ali savetuju roditelje koji su zabrinuti za ocene svoje dece da razmotre ograničavanje vremena provedenog za ekranom.

U analizi različitih aktivnosti ispred ekrana, istraživači su otkrili da je TV najviše štetan.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 18. sep 2020, 03:01) - anonymous [neregistrovani]

Одличан чланак , нек га прочитају они који су донели одлуку да настава на факултетима буде онлине

Наравно да мање проведено време уз екран доводи до веће продуктивности. Међитим дошло је доба када је неизбежно користити рачунар , због новонастале ситуације. Нормално је да свако страхује за здравље , али много је боље уживо настава . Било би лепо да постоји могућност да студенти који имају жељу да им се омогући да нормално иду на факултет. Наравно да се носе маске. Јер знам на личном примеру колико ми је лакше и занимљивије било уживо. Слажем се да некима одговара и онлине , али постоји велики број студената који имају есенцијалну потребу за уживом наставом. Јер факултет не подразумева само учења већ стицање нових пријатеља ,и упознавање колега са других сродних факултета, а то ускраћује онлине настава. По мени је онлине настава као љубав на даљину.

(petak, 04. sep 2015, 14:01) - ☺ [neregistrovani]

Nemaš generacionist pojma


Objasnit ći vam tokom najavljenih izbora!

(petak, 04. sep 2015, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

@Studiram online

Pročitaj malo bolje članak.
Osim ako se tvoje studije ne mogu podvesti pod "surfovanje internetom, video igre i gledanje televizora". Onda su mnoogo dobre.
A ha?!

(petak, 04. sep 2015, 10:30) - ☺ [neregistrovani]

Studiram online


A ha?! ☺