Vredna kao i njene pčele

U Srbiji se samo nekoliko žena bavi većom proizvodnjom meda. Jedna od njih je Ljiljana Sretenović iz Noćaja, jedina pčelarka u Sremu sa stotinu košnica. Iako hemijski tehničar, ona kaže da joj je ljubav prema pčelama zapisana u genima.

Uvek vredna kao i njene pčele, Ljiljana Sretenović iz Noćaja najveći deo dana provodi u carstvu šarenih košnica na pet kilometara od sela.

Uz porodicu, pčelarstvo joj je kaže, druga ljubav, koja zahteva posvećenost i učenje. Zato u sezoni proizvede i do 80 kilograma kvalitetnog meda po košnici, a kao članica Saveza i nekoliko udruženja, uspela je da zaštiti njegovo geografsko poreklo.

"To je med sa izuzetnim karakteristikama i veoma visokim procentom lipe, što se retko može naći, možda u Francuskoj sa nekih 28 odsto. Naš med ide i do 100 odsto. Izuzetno je tražen i na tržištu Nemačke i na tržištu Austrije i na drugim tržištima jer imam izuzetno kvalitetne medove. Pčelarstvo je negde u usponu, nije to ni hobi, izuzetno je zahtevan i skup posao", kaže Ljiljana.

Zahvaljući primeni znanja iz literature i sa seminara u inostranstvu, osim meda proizvodi i propolis i polen – i sve to prodaje domaćim kompanijama. Smatra da je pčelarstvo odličan posao čiji razvoj pomaže i država.

"Subvencije dobijamo redovno, nisu nešto prevelike ali imamo subvencionisanu opremu, na primer, nabavku centrifuga, razne opreme, sa 40 do 50 odsto povraćaja", objašnjava ova pčelarka.

Sve zna da radi sama

Samostalna u poslu, Ljiljana je kupila automobil i kamion za prevoz pčela na pašu. Sve zna da radi sama, a kad zatreba, da preseli košnice i u stolarskoj radionici pomaže joj suprug.

"Ona je jako pedantna, teško ju je pratiti, pogotovo zbog drugih obaveza u firmi u kojoj radim. Da smo mlađi 10 do 15 godina, napravili bismo carstvo", kaže suprug Mile Sretenović.

Uzimajte med koji se ušećeri, bolje kao hranu, nego kao lek, poručuje zadovoljno Ljiljana, koja o pčelama piše i stihove, u nadi da će proizvodnju meda u vikendici "Slatki san" nastaviti unuci Nataša i Nemanja.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 07. mar 2021, 12:08) - Zarko [neregistrovani]

Kupovina meda

Sve pohvale za rad ,trud i kvalitet meda
Samo jedna zamerka,mnogi bi zeleli da bas od Ljilje naruce i kupe med ali nigde ne stoji kontakt za takve stvari

(ponedeljak, 12. feb 2018, 18:46) - mirsat ajroanonymous [neregistrovani]

pcelar

svaka cast lilja samo napred

(petak, 09. feb 2018, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Paznja!

Med treba kupovati od pcelara kao sto je gospodja Ljilja!
Sve cestitke na trudu i ljubavi !

(petak, 09. feb 2018, 16:37) - anonymous [neregistrovani]

Med

Gde moze da se kupi ovaj lipov med, za privatno lice?

(petak, 09. feb 2018, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

Pčelu treba voleti jer ona to oseti.

Svaka čast Ljilji. Dokaz velike ljubavi i rada.

(petak, 09. feb 2018, 04:05) - mp 1 [neregistrovani]

Divno

Divan prilog. Bravo !

div id="adoceanrsvdcfhklggd">