Potvrđeno da je pronađena slika delo Gustava Klimta

Potvrđeno je da je slika skrivana u zidu italijanskog muzeja ukradeni „Portret dame“ slavnog Austrijanca Gustava Klimta, saopštili su tužioci, dve decenije nakon što je delo nestalo.

„Ne s malo emocija, mogu vam reći da je rad autentičan“, rekla je novinarima tužiteljka Ornela Čika, misleći na sliku koju su otkrili vrtlari unutar spoljnog zida Galerije savremene umetnosti „Riki Odi“ u Pjačenci.

Zvaničnici muzeja prvobitno su saoštili da ne mogu odmah potvrditi da li je slika zaista ukradeni Klimtov rad dok se ne sprovedu naučni testovi.

Nastala u periodu 1916-1917. godine, ekspresionistička slika prikazuje lice i torzo mlade žene smeđe kose, sa smaragdnozelenom pozadinom.

Slika, za koju je muzej procenio da bi mogla da vredi između 90 i 100 miliona evra, nestala je u februaru 1997. godine dok je muzej bio zatvoren za posetioce.

U decembru su vrtlari koji su i uklanjali bršljan sa spoljnog zida pronašli mali prostor za ventilaciju u kome u otkrili sliku, bez okvira, umotanu u crnu kesu za smeće.

Bršljan koji je pokrivao otvor nije bio uklanjan skoro deceniju.

U 1996. godini je rentgenskom analizom slike otkriveno da ona zapravo prekriva drugi portret, lice druge žene, renosi AFP.

broj komentara 0 pošalji komentar