Da li ste znali da čili papričica leči čir na želucu, a vanila smanjuje apetit

Nekada je bilo nemoguće doći do dobrih kvalitetnih začina, bili su prilično vredni i retki. Služili su se samo bogatom plemstvu. Danas u prodavnicama sve više ima novih aromatičnih biljaka. Začini se koriste pre, tokom i posle jela.

Biber, beli luk, peršun, origano – samo su neki od začina koji su neizostavni sastojci jela, koji, dokazano, imaju uticaja i na naše zdravlje. 

„Začini su inače veoma zastupljeni u periodu prehlada i u zimskom periodu jer su dobri za podizanje imuniteta. Tu je pre svega beli luk koji ima i antibiotsko dejstvo, ali deluje i na imuni sistem. Potom, tu je đumbir, koji pomaže u spuštanju telesne temperature. Pored toga, možemo da upotrebljavamo i mlevenu papriku, koja takođe spušta temperaturu. Imamo cimet koji podiže imuninet i origano koji ima i antibiotsko i antigljivično i antivirusne efekte“, naglašava dr Veroslava Stanković, dijetolog.

Pojedini začini koriste se u dijetama. Ljuta mlevena paprika ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanju masnih naslaga, a čim udahnemo vanilu smanjuje nam se potrebu za hranom.

„Oni imaju jedan sastojak koji dovodi do ubrzanja krvotoka, pa samim tim dovodi i do ubrzanja metabolizma. Čili papričica je veoma značajna u zarastanju rana, pa je zato dobro poznata u tradicionalnoj medicini. Poznato je da u slučaju čira na želucu konzumiranjem čili papričica može doći do zarastanja tih rana. Deluje kontradiktorno, ali u praksi se pokazalo kao tačno. Sama vanila, štapić ili vanila u prahu udahom deluje na hipofizu i na taj način deluje na centar na glad i smanjuje glad“, dodaje dijetolog.

A šta se dešava u organizmu, ako preteramo sa upotrebom određenih začina.

„Muskatni oraščić može da ima toksično dejstvo. On se u minimalnim količinama koristi u ishrani, posebno tokom posta i stavlja u žito, ali ako se upotrebi ceo jedan muskatni oraščić, može dovesti i do smrti“, naglašava dr Veroslava Stanković.

Danas se začinsko bilje uzgaja u saksijama ili u bašti.

„Možemo i na terasi da čuvamo začinsko bilje koje osim nutritivnih vrednosti ima i drugih koristi jer nas bosiljak, recimo, tokom leta može da čuva i od komaraca, navodi doktorka Stanković.

Egzotični začini donose mirise dalekih krajeva. Gajenjem začinskog bilja osim što ćete ukrasiti svoju baštu ili terasu, i svojim jelima ćete dati prepoznatljiv ukus.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 20. feb 2020, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Info što sam čitala.

Sprej što danas policajci koriste da bi huligani plakali se pravi od zrno paprika. Čili je dobar protiv raka, bar sam nekad čitala da sve ljuto je dobro protiv raka. A ukoliko znam vanila je afrodizijak.