Mogu da stanu u damsku rukavicu – ultra, mini i mikro knjige izložene u Užicu

U užičkoj Narodnoj biblioteci otvorena je izložba minijaturnih knjiga iz Fonda Narodne biblioteke Srbije „Minijatura na zrnu graška“.

Među 38 eksponata najviše pažnje privlače dve ultra-mikro-mini nemačke knjige dimenzija 6 x 6 milimetara u staklenoj posudi pod lupom, štampane povodom petstogodišnjice Gutenbergove štamparije, a druga u čast Olimpijskih igara, kao i jedna u gvozdenim koricama, namenjena vojnicima kao amajlija tokom Velikog rata. 

„Najzanimljiviji je taj Ratni manifest kralja Franje Josipa Prvog iz 1914.godine, ujedno i najstarija knjiga. Ove druge su izabrane prosto iz nekog kontigenta, recimo rečnika, često su rečnici kao mini knjige objavljivane“, rekao je dr Dejan Vukićević, autor izložbe.

Osim rečnika, među minijaturnim knjigama ima i beletristike, monografskih knjiga, na srpskom, ali i ruskom, francuskom, slovenačkom, mađarskom, nemačkom i češkom jeziku, a najviše je izdanja Karolja Andruška iz Sente, grafičara, ekslibriste i izdavača, koji je objavio 270 takvih izdanja.

„Ove minijaturne knjige zaista podstiču na razmišljanje o tome koja je njihova funkcija, od kada one potiču, jer ovde je prikazana kulturna knjiška baština uglavnom iz dvadesetog veka koju baštini fond Narodne biblioteke Srbije“, izjavila je Gordana Gavrić iz Ministarstva kulture i informisanja.

Njihova tradicija stara je koliko i knjiga uopšte, među štamparima je bila stvar prestiža, a njihova štampanje je posebno podsticala Marija Antoaneta jer je želela knjigu koja može stati u rukavicu.

Izložba „Minijatura na zrnu graška“ iz fonda retkih i starih knjiga Narodne biblioteke Srbije, može se pogledati u Užicu do 20. marta.

broj komentara 0 pošalji komentar