Mladenci, pozvani smo, ali nećemo ići

Mladenci se obeležavaju 22. marta, a njih proslavljaju parovi koji su se venčali u prethodnih 12 meseci. Tog dana im u goste dolaze najuža porodica i prijatelji, sa darovima koji bi trebalo da pomognu mladim parovima da se „skuće“.

Sanja i njen suprug Milan uskoro će obeležiti godinu dana zajedničkog života, a kako to običaju nalažu, trebalo je da danas proslave Mladence. Planiran je svečani ručak u porodičnoj kući uz prisustvo četrdeset gostiju, ali je proslava odložena. Mlada, ipak u šali, kaže da poklone prima i u vanrednim okolnostima, a ručak za goste priprema čim se ukaže prilika.

„Ne pravimo ove godine Mladence zbog virusa, kad se situacija smiri, napravićemo još veću proslavu nego što smo mislili, pozvaćemo i one goste što nismo mislili“, rekla je Sanja Nedeljković iz Novog Sada.

„Bilo smo pozvani al' nećemo ići, otkazali smo sve to, pa kad bude trebalo mi ćemo otići i odneti poklone. Šta ste spremili od poklona, šta se nosi? Pa nosi se, servisi neki, tako, torte, pokloni“, napominje Živodarka Kojić iz Novog Sada.

Na Mladence gosti najčešće donose one poklone koji bi trebalo da olakšaju svakodnevni život novopečenim supružnicima – posteljinu, pribor za kuhinju, ali i novac. Najočuvaniji običaj je pravljenje obrednih kolačića koji se zovu mladenčići, koje mlada daruje gostima.

„Mlada na dan Mladenaca mesi 40 obrednih kolačića koji se najčešče prave od pšeničnog brašna koji se peku, potom premazuju medom. Zašto medom – jer med upravo simbolizuje kako da kažem večnu ljubav, pa tako med se često koristi i u raznim ritualima i u svadbenim običajima nakon crkvenog venčanja ili stupanja prvi put u mladoženjinu kuću“, rekla je etnolog Jelena Tanacković.

I Jelena je jedna od onih koja će danas imati posla u kuhinji.

„Ja imam priliku i čast da ove nedelje proslavljam Mladence, naravno usled novonastale situacije praznik ću proslaviti u krugu porodice, dakle sa suprugom i njegovim roditeljima, a druženje sa mojom porodicom, prijateljima i kumovima ćemo ostaviti za neku lepšu priliku, dok mladenčiće svakako mogu da očekuju“, dodaje Jelena Tanacković.

Simbolike ima i u datumu obeležavanja Mladenaca, koji se proslavalju odmah na početku proleća. Naši stari, kažu, da su u prošlosti na današnji dan jeli cvet od drena, kitili kuću zelenilom i pravili venčiće, kako bi prizvali zdravlje i dugovočnost u budućem životu supružnika.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 22. mar 2020, 16:36) - Милан Савић [neregistrovani]

младенчићи

Млада меси 40 колачића - младенчића у знак поштовања и сећања на 40 светих мученика Севастијских (данас Сивас у Турској), младих војника у војсци римског императора Лицинија. Ти млади војници - младенци смело су објавили да су Хришћани, у време када је Хришћанство било забрањено, а Хришћани прогањани, мучени и убијани. И ових 40 младенаца је због следовања за Господом Исусом Христом убијено. Нема простора за писање како су мучени и убијени, али желим да подсетим одакле обичај мешења баш 40 колачића - младенчића.