Svako zlo ima svoje dobro – najpoznatiji pešački prelaz, na Ebi roudu konačno u novom ruhu

Jedna od najpoznatijih ulica na svetu, Ebi roud, i pešački prelaz ovekovečen na istoimenom albumu „Bitlsa“, neočekivano je, zahvaljujući praznim londonskim ulicama, dobila priliku za generalno sređivanje.

Album Ebi roud, poslednji je koji su „Bitlsi“ na okupu snimili, iako je Let it be objavljen posle njega, zbog prevelikih troškova i žurbe da se što pre završi,  omot je dobio tako što su članovi „liverpulske četvorke“ izašli ispred studija i napravili nekoliko fotografija na pešačkom prelazu.

Tako je ova londonska ulica postala poznata i magnet koji već 50 godina privlači turiste. Ulica je zbog epidemije koronavirusa ostala ne samo bez turista, već i lokalnog stanovništva, što je komunalnim službama pružilo idealnu priliku da čuveni pešački prelaz osveže novim slojem boje.

Inače, ovaj pešački prelaz u ulici Ebi roud je 2010. godine u Velikoj Britaniji dobio status zaštićenog kulturnog dobra i tako ušao u rang sa poznatim građevinama i spomenicima.

„Ovaj londonski pešački prelaz nije ni dvorac ni katedrala, ali je zahvaljujući 'Bitlsima' i njihovoj fotografiji snimljenoj jednog avgustovskoj jutra 1969. godine, dobio podjednako veliku važnost kao bilo koji drugi kulturno-istorijski spomenik iz naše baštine“, naveo je Džon Penrouz, tadašnji ministar za turizam i baštinu, obraćajući se novinarima pre deset godina.

Ebi roud – ulica, ali i istoimeni studio u kojem je album „Bitlsa“ snimljen, nalaze se la listi spomenika druge kategorije, zajedno sa gradskim zidinama iz Bata, bibliotekom Univerziteta u Kembridžu i Galerijom Tejt. To znači, da bilo kakve popravke ili izmene mora da odobri nadležna lokalna uprava.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 29. mar 2020, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

Vrlo bitno za koke nosilje

E, sad' mi je laknulo