Uz ljubav i volju sve je moguće, pa i istrčati maraton u invalidskim kolicima

Aleksa, Nemanja, Marko i Đorđe, prijatelji iz detinjstva, nisu profesionalni maratonci, ali su istrčali maraton u Sarajevu. Ovo bi bila samo sportska vest da jedan od njih nije u invalidskim kolicima koja su ostala trojica gurala više od 42 kilometra. Pobedu su posvetili osobama obolelim od Daunovog sindroma.

Prijateljstvo, ljubav, solidarnost, a pre svega volja za životom. Sve je stalo u osmeh Alekse Petrovića dok je u kolicima prelazio stazu sarajevskog maratona. Gurajući kolica smenjivali su se Nemanja, Marko i Đorđe uz ovacije publike koja ih je pratila duž staze maratona. Aleksa zahvaljuje prijateljima uprkos velikom naporu da govori.

„Hteo bih da se zahvalim mojim drugarima, što sam istrčao ovaj maraton. Inače, ovo je bio prvi maraton van moje zemlje“, ističe Aleksa Petrović.

Zbog cerebralne paralize Aleksa je od rođenja ograničen za mnoge stvari o kojima drugi i ne razmišljaju. Najbolji prijatelj, Nemanja, prati ga kroz život od prvog razreda osnovne škole.

„To je neka naša pozitivna energija, šala, iskrenost, ljubav“, nabraja Nemanja Ivanović, inače profesor fizičke kulture.

Da ulepša Aleksin život Nemanja, danas uspešan karatista, nastavio je uz Marka i Đorđa. Marko kaže da nisu stigli da se fizički dovoljno pripreme za trku. Pobedila je ipak želja da sa Aleksom prođu kroz cilj.

„Još ne mogu da se osvestim toga da smo napravili stvarno jedan fenomenalan podvig nego i motivaciju za ostale ljude, da čak, i u ovom nezgodnom vremenu, da se bave sportom“, naglašava Marko Gajić.

Fizički spreman za maraton bio je samo Đorđe koji je bio sprečen da dođe na snimanje. Pobedu su posvetili osobama obolelim od Daunovog sindroma.

„Mislim da smo pokazali ne samo Srbiji već i Balkanu šta zapravo predstavljaju moralne vrednosti. Mislim da smo uspeli da motivišemo ljude da se bore kroz život ne samo u sportu već i u svim tim životnim preprekama koje dolaze kroz život“, ubeđen je Nemanja.

Udruženje „Spartanac“ ispred koga su ovi momci trčali u Sarajevu novčano je pomogao grad Jagodina. Uz rezultat četiri sata 53 minuta i 15 sekundi ovi momci poslali su snažnu poruku svima da je uz ljubav i volju, sve moguće.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. avg 2020, 09:11) - anonymous [neregistrovani]

Poštovanje

Ne nose maske

(nedelja, 09. avg 2020, 22:46) - Јадранка Нићин [neregistrovani]

Наклон до земље..

Ово је једна од најлепших информација објављена у медијима на овоземаљским меридијанима.
Вишедеценијско ИСКРЕНО пријатељство, које се овога пута доказало кроз заједничку маратонску трку - сви за једног, један за све - не може промаћи а да не изазове најпозитивније емоције, а и сузе радоснице, што да не?
Велико ХВАЛА Алекси, Немањи, Марку и Ђорђу што су нас подсетили на нешто што ништа не кошта, а даје много! Љубав, Пријатељство, Оданост и Пожртвованост чине човека Човеком.
Скидам им капу, уз наклон до земље..
Да је више таквих Људи, на мајчици Земљи би царовао Рај!