Čitaj mi!

Kitnikez, omiljeni, a zaboravljeni vojvođanski specijalitet ponovo ulazi u modu

Udruženje žena „Banatsko jagnje“ iz sela Boke obnavlja pravljenje nazaobilaznog vojvođanskog slatkiša - kitnikeza od organski uzgajanih dunja.

Miris ukuvanih dunja se ne širi kao pre iz banatskih kuhinja. Smanjen je broj stabala ovog voća, a manje je i domaćica koje mogu ceo dan da provedu uz šporet. Emilija Đurić iz Boke otkriva najjednostavniji recept za kitnikez.

„Oljuštimo isečemo na kriške, operemo i rendamo. Kad izrendamo, u šerpu stavimo litar vode i kilogram dunja i kuvamo dok voda ne ispari. Kad voda ispari, dodamo kilogram šećera“, objašnjava Emilija.

Posle najmanje tri sata kuvanja za jednu meru dobije se želatinozna masa, koja se razlije u posude i ohladi. Nakon jednog dana odmora kitnikez je spreman za posluživanje.

„Taj proizvod mora da se pravi na adekvatan način, gde je najbolje na ložeći šporet da se pravi. Nije preporučljivo na plin i pravi se u manjim količinama da bi se što kompaktnija masa dobila“, napominje Marija Večanski iz Udruženja žena „Banatsko jagnje“.

Otkako se zna za ovaj recept koriste se samo plodovi sa zdravih stabala, koja su od cvetanja štićena na poseban način.

„Pepelom su se prskale ove dunje da ih ne bi insekti napadali. Tako su samo štitili. Nikakvim pesticidima“, naglašava Branislava Vasić.

Ove jeseni će u Udruženju žena „Banatsko jagnje“ u kitnikez pretvoriti oko 170 kilograma dunja. Ovaj slatkiš se ne kvari godinu dana, a pogodan je i za pakovanje. Može se kombinovati i sa orasima, suvim grožđem ili čokoladom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 31. okt 2020, 12:41) - m [neregistrovani]

dunje

Килограм дуња, литар воде и килограм шећера! Неколико сати спаљивања дрва ( врло еколошки)! Економско- еколошка нула!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">