Čitaj mi!

Robinja menja predsednika i robovlasnika na novčanici od 20 dolara

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je da će nastaviti proces redizajna novčanice od 20 dolara, na kojoj bi umesto 7. predsednika SAD Endrua Džeksona trebalo da se nađe Harijet Tabman, koja je tokom života od robinje postala aktivistkinja i oslobodila više od tri stotine robova.

Sekretarka za javnost predsednika SAD, Džen Psaki, rekla je da je važno da „novac pokazuje diverzitet naše zemlje i da bi lik Harijet Tabman sigurno to pokazao“.

„Zbog toga je važno da potražimo način da ubrzamo taj proces“, istakla je ona.

U aprilu 2016. godine, Trezor SAD najavio je da će lik Harijet Tabman biti na redizajniranoj novčanici od 20 dolara, koja će biti predstavljena 2020. Lik Endrua Džeksona biće prebačen na drugu stranu.

Međutim, administracija Donalda Trampa nije nastavila sa inicijativom, a bivši predsednik je rekao da je najavljena promena „čista politička korektnost“ i predložio da se Harijet Tabman nađe na novčanici od 2 dolara.

Robinja i robovlasnik

Harijet Tabman je rođena u Merilendu 1822. godine kao robinja. Pobegla je na Sever 1844. godine, da bi posle toga organizovala brojne ekspedicije tokom kojih je oslobođeno više od tri stotine robova.

Robovlasnici na Jugu su joj ucenili glavu na 40.000 dolara, a tokom Građanskog rata bila je špijun za vojsku Unije.

Endru Džekson bio je američki vojskovođa, pravnik, političar i državnik i 7. predsednik Sjedinjenih Država.

Osim svoje političke i pravne karijere, Džekson je 1803. godine postao vlasnik plantaže Ermitaž površine 260 hektara u okrugu Dejvidson, blizu Nešvila u Tenesiju. Plantažu je posle proširio za još 146 hektara.

Uglavnom se uzgajao pamuk koji su obrađivali i brali robovi. Džekson je u početku posedovao devet robova, a kasnije ih je imao više od 150. Sa sinom je bio suvlasnik još jedne plantaže koja je držala oko pedeset robova. Tokom života posedovao je oko 300 robova.

Džekson je radio na proširenju SAD nauštrb Indijanaca. Vodio je američku vojsku protiv plemena Krik, koje se nakon poraza kod Horsšu Benda iselilo i čitavu Alabamu prepustilo SAD.

Bio je ključni zagovornik Zakona i preseljenju Indijanaca, kojim su Čiroki i druga indijanska plemena nasilno raseljena na drugu stranu Misisipija.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 28. jan 2021, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

Bik koji ne sedi na papiru

Procitaj jos jednom komentar.

(četvrtak, 28. jan 2021, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

NE

Nepostoje Indijanci na papirnim dolar novčanicama.

(četvrtak, 28. jan 2021, 10:40) - Bojan Nikolic [neregistrovani]

Tramp

Mislim da je gospodin Tramp bio potpuno u pravu, cista politicka korektnost. Suština izostaje.

(četvrtak, 28. jan 2021, 09:50) - anonymous [neregistrovani]

Bika Koji Sedi

Postoje Indijanci i to odavno na metalnim (zlatnim) dolarima.

(četvrtak, 28. jan 2021, 08:54) - МБ [neregistrovani]

Мењати није исто што и заменити

Робиња не може да мења некадашњег давно покојног председника, али може да га замени (на новчаници).

(sreda, 27. jan 2021, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

Na radost Dejvida Kroketa

Jos jedan americki nacionalni heroj iz Tenesija, kongresmen Dejvi Kroket, zasigurno ce se obradovati na onom svetu. Bio je Dzeksonov ljuti politicki neprijatelj, popljuvao bi ga gde god bi to bilo moguce. Animozitet prema Dzeksonu je stekao upravo u pomenutoj vojnoj kampanji protiv Krik Indijanaca, u kojoj je ucestvovao pod njegovom komandom. Dzekson je, kaze, lecio svoje komplekse i hranio samoljublje preko grbace dobrovoljaca i zivotima indijanskih zena i dece.

(sreda, 27. jan 2021, 20:20) - Mario [neregistrovani]

Bravo

Baš sam na to pomislio, dok sam čitao tekst. Mogli bi da stave Bika koji sedi li Džeronima, nebitno. Mada, kada bi krenuli sve da ispravljaju, ne bi ništa ni ostalo od sadašnjih Sjedinjenih Država. I spomenik na planini Rašmor je kontraverzan, jer ga je pravio lik koji je bio član Kju Kluks Klana.

(sreda, 27. jan 2021, 19:37) - neko [neregistrovani]

neko

Pre robinje je neki Indijanski Poglavica zaslužio da buda na novčanici . Indijancima je nasilno oduzeta njihova zemlja od strane amerikanaca ( englezi i nemci čine 80% amerikanaca ).

(sreda, 27. jan 2021, 19:36) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

????

Zar je amerika drzala crnce kao robove ?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">