Čitaj mi!

Novozelanđanin voli da živi u Srbiji, ali ne može da se navikne na javašluk i smeće

Novozelanđanin Endrju Hare, koji sa suprugom skoro deceniju živi u Leskovcu, i ima srpsko državljanstvo, obožava našu zemlju, svoje komšije, sugrađane. Međutim, smeta mu zagađena životna sredina. Zato je Endrju odlučio da uzme stvar u svoje ruke.

Sa suprugom Vesnom Endrju Hare sa Novog Zelanda došao je u Leskovac. Već 10 godina živi u Srbiji. Navikao se na ljude, na neposredan i otvoren odnos, uživa u hrani jednostavnom životu. Ali nikako ne može da se navikne na javašluk, loš odnos prema životnoj sredini, otpadu u dvorištu zgrade gde se igraju deca. Zbog toga Endrju svakodnevno sam čisti okolinu dok ga komšije samo gledaju.

„Mislim da radim dobru stvar zbog čiste okoline. Ne mogu da gledam kako se deca igraju, a pored njih đubre. Pre 20, 30 godina i na Novom Zelandu je bilo slično. Ali uloženo je mnogo novca i ljudi su shvatili značaj čiste životne sredine. I ovde svako treba da očisti ispred svog dvorišta. Ja volim ovu zemlju ona je sada moj dom i ne planiram da idem odavde i daću sve od sebe da se dece ne igraju u đubretu“, odlučan je Endrju.

Endrju sa suprugom često ide u Beograd, ali voli manje sredine pa mu Leskovac u potpunosti odgovara. Ističe da bi grad bio mnogo lepši i sređeniji kada bi svi njegovi stanovnici više vodili računa o njegovom izgledu.

„Sve je prelepo i ja i suprug smo prezadovoljni samo brinemo za dečicu da to bude njima zgodno da se igraju u parkiću, ljuljaškica neka da se doda i da se očisti đubre“, kaže Vesna Žižić.

„Pa se stalno šalimo ona polovina koja je sa Novog Zelanda je najverovatnije progovorila i odlučila da on uzme stvar u svoje ruke odnosno kolica, lopate, rukavice i da očisti ovaj prostor između ove tri zgrade“, dodaje Vesna Đorđević.

I dok se komšije pitaju ko je odgovoran za izgled dvorišta u kojem žive, da li investitor koji je gradio ceo blok ili agencija zadužena za održavanje higijene, Endrju nastavlja svakodnevno da čisti.

Daje sopstveni primer na koga bi trebalo mnogi da se ugledaju. Leskovčani bi od svog sugrađanina sa Novog Zelanda, koji Leskovac voli kao da je ovde rođen, mogli mnogo toga da nauče.

broj komentara 14 pošalji komentar
(petak, 07. maj 2021, 18:34) - BG [neregistrovani]

Za pohvalu

Ajmo komunalna, inspekcija gradjevinska,direkcija i ministarstvo da se provere gradjevinske dozvole i upotrebne po kojima kompleksi nisu uredjeni a na papiru sve deluks...

(petak, 07. maj 2021, 17:07) - anonymous [neregistrovani]

Bravo momak,cestitam

Ziva istina,
Sramota je kako se mali broj bitangi ponasa prema nasoj zivotnoj sredini i sve nas zagadjuje.Protiv njih se niko iz opozicije i takozvanih zelenih ne buni...Oni samo zele da sabotiraju sve sto je radno,vredno i ekonomicno pa cak i po ekoloskim standardima kao projekat Jadar.Ogroman broj onih cije je zemljiste exproprisano po 1000+ evra po aru je prezadovoljno.

(petak, 07. maj 2021, 16:02) - Bojsa [neregistrovani]

Gradjanin za Sebe radi

Koliko sam puta rekao svakom sugradjaninu ovde u Srbiji, kad god se zale na drzavu, grad ili opstinu, a sta si ti licno uradio za svoju zgradu, dvoriste i park? Kada bi svi pazili na ono sto svakodnevno koriste, a to nekako smatraju nicijim ili svacijim, onda ne bi ni bilo razloga da se hvatamo za izgovore na gradsko zelenilo, smece itd. Uostalom, ko je to isprljao nego njegovi sugradjani iz njegovih zgrada okolo, pa ga belo gledaju kako cisti za njima!

(petak, 07. maj 2021, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

da

svaka mu cast,a vi ostali prestanite da gledate i pocnite da radite sa njim.

(petak, 07. maj 2021, 13:42) - anonymous Lala [neregistrovani]

Ta idi,

Svaka čast tom Novo Zelandjaninu ima se od njega šta naučiti ali kako objasniti stanovništvu da kontejnere za smeće treba i koristiti kad mnoge to ne interesuje .

(petak, 07. maj 2021, 13:38) - anonymous [neregistrovani]

Cuj

Nije ajmo da mu se pomogne, nego ajmo da sami sebi pomognemo.

(petak, 07. maj 2021, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

Бламажа

Имам трансфер блама!

(petak, 07. maj 2021, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

Red je bio

Drago mi je da je i javni portal počeo da posvećuje pažnju ekologiji i da kroz ovakve reportaže skreće ljudima pažnju da baš i nije lepo bacati djubre gde stignu.
Dobrim delom ima krivice i nadležnih preduzeća, ali i svest nacije po pitanju djubreta je na jako, jako niskom nivou.

(petak, 07. maj 2021, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

Ljudima za opomenu

Nekada je svaki kutak u Srbiji bio čist, ali sad su neke nevaspitane generacije koje se zaklanjaju iza nekih prava navikle da zive u brlogu i u đubrištu,pa im ne smeta. Čak i smeće bacaju sa terasa i prozora.

(petak, 07. maj 2021, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

Higiena

Bravo