Čitaj mi!

U Kini zabranili rođendanske proslave zbog štednje

Kineska pokrajina Funing zabranila je rođendanske proslave i uvela restrikcije na venčanja i sahrane nakon apela centralnih vlasti koje su pozvale građane da budu štedljiviji.

Nova pravila stupiće na snagu tokom meseca, a njima se zabranjuje organizovanje proslava za rođendane, dobijanje posla, unapređenja i kućnih dočeka. 

Za sada će mere važiti samo za članove komunističke partije, javne službenike i lokalne funkcionere, ali se očekuje da će služiti kao primer i za druge građane.

Osim toga, uvedena je i zabrana na novčane poklone za venčanja i sahrane, koji ne mogu da premašuju 200 juana (25 evra), piše Bi-Bi-Si. Takva praksa je stari kineski običaj, ali se takođe koristi i za podmićivanje uticajnih ljudi.

Prema novim pravilima, javni službenici će morati unapred da najave centralnim vlastima detalje svadbenih proslava, da pokažu spisak gostiju i ukupne troškove. Prema pravilima, broj gostiju ne može da bude veći od 200.

Takođe, ukoliko se proslava pravi u restoranu, za hranu po gostu ne sme da bude potrošeno više od 50 juana (6,4 evra), odnosno 300 juana (38 evra) po stolu ukoliko se radi o kućnoj svečanosti.

Broj vozila u svadbenim povorkama ne sme da premašuje 10.

Poslednjih nekoliko godina kineske centralne vlasti apeluju na građane da izbegavaju ekstravaganciju i organizuju jednostavne svadbene proslave.

U okviru antikorupcijskih mera, 2015. godine članovima Komunističke partije zabranjena je ekstravancija u jelu i piću, da se učlanjuju u golf i druge privatne klubove.

Što se sahrana tiče, pravila nalažu da ne mogu da budu duže od 3 dana, a detalji o programu sahrane moraju da se daju nadležnima u roku od 10 dana od održavanja.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">