Čitaj mi!

Milijarder iz Japana, pre puta na Mesec, prvo bi da „skokne“ do Međunarodne svemirske stanice

Japanski modni magnat Jusaku Maezava već je rezervisao kartu za put oko Meseca, ali najpre planira posetu Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Maezava je rezervisao vožnju do Meseca Maskovim „Spej eksom", ali, kako je objavio na Tviteru, plan je da prvo poseti Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

Platio je dva mesta u ruskoj kapsuli „Sojuz“ a u 12-odnevnu misiju kreće u decembru sa svojim pomoćnikom i profesionalnim kosmonautom.

„Tako sam znatiželjan...  Kakav je život u svemiru? Planiram da to otkrijem lično, i podelim sa svetom", rekao je Maezava.

Bogataš iz Japana će biti prva osoba koja će platiti svoj put do svemirske stanice posle više od jedne decenije, a organizatori misije, odbili su da objave troškove i cenu po kojoj je Maezava rešio da putuje do MSS.

Od 2001. do 2009. godine, na MSS otišlo je sedam turista.

Kada je reč o putovanju do Meseca, Maezava u tu avanturu kreće 2023. godine, sa još osmoro putnika koji se biraju na posebnom takmičenju.

Maezavi (45), koji je osnovač maloprodajnog lanca prodavnica odeće, pridružiće se fotograf i asistent Jozo Hirano.

Pratiće ih ruski kosmonaut Aleksandar Misurkin, koji je proveo skoro godinu dana na svemirskoj stanici u dve odvojene misije. Lansiranje je zakazano za 8. decembar iz Kazahstana.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">