Čitaj mi!

Nemački penzioner u podrumu čuvao ozloglašeni nacistički tenk „panter“

Tužioci i advokati u Nemačkoj ne mogu da smisle način kako da kazne penzionera koji je u svom podrumu decenijama čuvao legendarna nacistička ratna oruđa – tenk „panter“ i protivavionski top kalibra 88 milimetara.

Tenk, top i torpedo su izvađeni iz podruma kuće u Hajkendorfu, gradu na severu Nemačke 2015. godine.

Čitava akcija zahtevala je angažovanje nekoliko vojnih vozila i dvadesetak vojnika i višečasovno pažljivo izvlačenje iz podruma.

Šest godina kasnije, tužioci i advokati i dalje ne mogu da se dogovore o visini kazne, koja može da bude i 500.000 evra.

Osamdesetčetvorogodišnji optuženi takođe mora da pronađe nov dom za svoju nesvakidašnju kolekciju.

Njegov advokat kaže da je američki muzej zainteresovan da kupi tenk „panter", koji se smatra jednim od najboljih tenkova iz Drugog svetskog rata.

Osim „pantera“, nekoliko kolekcionara iz Nemačke zainteresovano je za druge stvari iz kolekcije – popularnu „osamdesetosmicu“, takođe jedan od najubojitih topova rata, kao i puške i pištolje.

Na jučerašnjem saslušanju i Kilu, oko 100 kilometara udaljenom od Hamburga, pravnici su pokušali da utvrde da li kolekcija krši nemački Zakon o kontroli naoružanja, kojim se reguliše proizvodnja, prodaja i transport oružja.

Odbrana ističe da mnoga oružja iz kolekcija nisu funkcionalna. Razmatra se prihvatanje niže kazne od 50.000 evra, piše list Velt.

Panter i osamdesetosmica, strah i trepet rata

Nacistička Nemačka je 1943. godine izbacila na ratište prve „pantere“. Kao srednje težak tenk bio je namenjen, pre svega, obračunu sa sovjetskim tenkovima „T-34“ i „KV“, koji su predstavljali neprijatno iznenađenje za Vermaht na istočnom frontu.

„Panter“ se isticao po brojnim stvarima. Bio je prilično dobro oklopljen (posebno spreda), a kosi oklop predstavljao je veliko unapređenje u odnosu na druge nemačke tenkove tog doba.

Bio je relativno brz. Kasnije verzije bile su i prilično pouzdane, mada u vojnim krugovima postoji konsenzus da je tenk i dalje bio prekomplikovan za proizvodnju i popravku.

Ipak, ono što je bilo najimpresivnije je glavno naoružanje – protivtenkovski top kalibra 75 milimetara, posebno prilagođen za „pantera“. Dužina cevi i veće punjenje granata omogućavale su projektilima izuzetno veliku brzinu i, samim tim, probojnu moć.

Iako ne tako velikog kalibra, „panterov“ top imao je izuzetni protivtenkovski potencijal i mogao je da uništi bilo koji saveznički tenk.

Protivavionski top kalibra 88 mm pronađen kod nemačkog penzionera takođe je jedno od najpoznatijih oruđa Drugog svetskog rata.

Primarna funkcija bila mu je protivavionska, zbog koje je razvijen 30-ih godina. Vertikalni domet mu je bio od 8 do 15 kilometara, a horizontalni od 14 do 20 kilometara, zavisno od tipa.

Uvežbana posada mogla je da ispali oko 25 granata u minuti, a bio je veoma uspešan zbog svoje visoke preciznosti.

Nemačka vojska je, međutim, otkrila da top može da se primeni i u protivtenkovskoj ulozi, i to veoma uspešno.

Odlična preciznost i probojnost učinile su ga jednim od najozloglašenijih nacističkih ratnih oruđa, sposobnim da uništi skoro svaki tenk i oklopno vozilo rata. Prilagođena verzija ugrađivana je u najpoznatiji nemački teški tenk „tigar“.

broj komentara 22 pošalji komentar
(petak, 30. jul 2021, 12:44) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv..Staljin je ubio vise sunarodnika

U Antikomunisticku propagandu sam cuo DA On ubio 45 cak i 65 miliona( Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa)..Daklem Ti oprastas Agresora Germana sve sto je radio u Rusiju ,,pa i u Kragijevac(Lepo od Tebe zemljace)....Pero

(petak, 30. jul 2021, 11:33) - Moj,galebe! [neregistrovani]

Adenauer je na ime...

ratne otštete Titu dao beskamatni kredit na 99 godina!-Tito je finansirao i putovanja "Galebom",sa preko 2000 zvanica (D.Ćosić,na pr.)...

(petak, 30. jul 2021, 11:17) - Učite istoriju! [neregistrovani]

Staljin je ubio više sunarodnika,

preko 30 miliona,nego Hitler, preko 25 miliona!

(petak, 30. jul 2021, 11:13) - Potsetnik: [neregistrovani]

Krim nikad nije bio ruski!

"1784. ruska imperija anektira ceo Krim"-Učite istoriju:

(petak, 30. jul 2021, 10:10) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv.. Jadni Saveznici

Zemljace !! Mislim da si Ti jedan od milione ljudi koji veruju na poznatu BAJKU o ""Nemacku cudo"" Nemacka nije nista stvorila sama,,nego saveznici i pre svega Amerikanci pomogli OGROMNIM kreditima (Sa samo 2% kamata) i OGROMNIM Investicijama..I toSVE GA zbog "" Solidarnost""medju Imperialistima..Nemcima sve je OPROSTENO,, ubilisu 42 miliona ljude,od toga 28 Miliona samo u Rusiju..Danas, Zapad kaznjava Rusiju Sankcijama i Bojkotama zbog Krima ,,I evo to je ""Zapadna Demokratija""....Pero

(četvrtak, 29. jul 2021, 21:25) - anonymous [neregistrovani]

Odgv. Portsetnik

Odlican primer ,,dokazi i dokaze " Zapadne Demokratije",,Nemcima koji su Ubili 42 milione ljude u dr.Sv. Ratu sve oprosteno,, Icak su dobili ogromne kredite od Amerikanaca (Samo sa 2% kamata) )Amerikancima koji su unistili Vietnam i ubili 2,5 milione Vietnameza ,sve oprosteno...i do sada nisu dali ni jedan dolar za ratnu otstetu...Rusiju su kaznili i kazne svaki dan sankcijama i bojkota zbog Krimeu....Pero

(četvrtak, 29. jul 2021, 02:36) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv. Mismo kaznili sami sebi...

Postovane ,Druze !!!Neznam DA si Ti ikada u zivotu citao sporazum ( Ugovor) nakon dobijanje materijalne pomoc ili ZAJAM od neke bogate zemlje ?? Glavne tacke u sporazumima sadrze USLOVE I to politicke uslove i naj gore da padnes u Duznicko ropstvu ....A naj vaznije uslovi su bili 1948 g. DAprekinemo svaki odnos sa S.Savezom i Staljinom i od tada pocela i Raspad Jugoslavije ....Pero

(sreda, 28. jul 2021, 22:12) - Ognjen [neregistrovani]

Mi smo kaznili sami sebe

Mi smo posle rata imali sve, što Nemačka nije. Od raskida sa Staljinom, pa sve do osamdesetih godina, dobijali smo bespovratnu pomoć od oko pet milijardi dolara godišnje. Mogli smo da iskoristimo taj novac za bilo šta, čak i za mirni razlaz devedesetih. Nisu nam Nemci krivi što mi ne znamo da uredimo sopstvenu državu i što svaki Balkanac čim se rodi misli da je general i da sve zna. Za razliku od nas, Nemci nisu dopustili da učenik posle završene škole bude nesposoban za život, njihovi penzioneri mogu komotno da žive i bave se raznim hobijima, a naši skupljaju hranu iz kontejnera. Ne budimo luzeri, kvalitet naših života zavisi od ličnog znanja i sposobnosti.

(sreda, 28. jul 2021, 19:05) - Panta anonymous [neregistrovani]

Dekica i tenak

Dekici je tenak ostavio tata da se "igra" dok ne nauci da ga iskoristi u primarnu svrhu... ali ispalo ovako posto dekica bio lenj pa nije nastavio lozu nego gosti migrante !

(sreda, 28. jul 2021, 11:12) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Potsetnik:

"Danas u Berlinu ima više Rusa nego 45.!"