Čitaj mi!

Žrtve kanadskog lekara koji je koristio svoju spermu pri vantelesnoj oplodnji postigle nagodbu

Pošto su se svi oštećeni saglasili očekuje se da sud u Ontariju potvrdi odštetu od devet miliona evra stotinama oštećenih i poniženih metodama lekara za vantelesnu oplodnju koji je bez znanja pacijenata koristio nasumične uzorke sperme, čak i svoju.

Stotine oštećenih žrtava kanadskog doktora za vantelesnu oplodnju, uključujući više od desetoro dece koja su začeta njegovom spermom, podeliće predloženu odštetu u iznosu od devet miliona evra, prvu takve vrste u svetu.

Sud u Ontariju je tokom nedelje potvrdio nagodbu za grupnu tužbu pokrenutu još 2016. godine protiv doktora Normana Barvina iz Otave.

Barvin je decenijama bio veoma tražen lekar na polju vantelesne oplodnje, čak je dobio nadimak „Beba bog“ zbog svog uspeha i odlikovanje od kanadske države.

Međutim, još pre skoro četiri decenije pojedini parovi su počeli da dovode u pitanje njegov način rada.

Davina i Dejvid Dikson su se 1989. godine obratili za pomoć doktoru Barvinu kako bi dobili potomstvo. Bili su sumnjičavi pošto njihova ćerka Rebeka uopšte nije ličila na njih, ali kada joj je dijagnostikovano da boluje od celijakije – uprkos tome što niko u porodici nije patio od te bolesti – Diksonovi su se obratili Barvinu da urade DNK analizu.

Doktor je odbio da dâ uzorke, ali Diksonovi su uspeli da uporede Rebekinu DNK sa uzorkom DNK još jednog Barvinovog pacijenta – i utvrdili su poklapanje. Tako je Rebeka u 25. godini saznala da joj je doktor Barvin biološki otac.

„Bio sam u šoku. Sve mi se okrenulo naglavačke. Imao sam osećaj kao da treba da se stidim svog postojanja“, naveo je Dejvid Dikson u izjavi za Otava sitizen 2019. godine.

Barvin je navodno parovima tvrdio da se u oplodnji koristi sperma partnera. Umesto toga, bez njihovog znanja, lekar je koristio nasumične uzorke, a u nekim slučajevima i svoju spermu. O tome nije obaveštavao svoje pacijente i doveo ih je u zabludu ostavljajući ih tako da godinama kasnije otkriju istinu o očinstvu svoje dece.

Prema predloženoj nagodbi, bivši pacijenti i deca će imati pravo na odštetu od po 50.000 američkih dolara. Sudija mora da potpiše nagodbu pre nego što novac bude stavljen na raspolaganje.

Lekarska komora u Ontariju je suspendovala Barvina 2013. godine pošto je priznao da je oplodio četiri žene koristeći pogrešnu spermu. Naredne godine je ostao i bez lekarske licence.

U tužbi koju su podneli oštećeni pacijenti se zahteva i da bude uspostavljena baza DNK uzoraka koja će pomoći deci da identifikuju svog oca ili otkriju braću i sestre. Takođe će pomoći muškarcima koji su donirali spermu kod Barvina da utvrde da li je korišćena bez njihove dozvole.

broj komentara 0 pošalji komentar