Čitaj mi!

Prva ruska svemirska filmska ekipa spremna za poletanje

Ruska ekipa sačinjena od dva kosmonauta i dvoje filmskih umetnika trebalo bi početkom sledećeg meseca da poleti na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi snimila prvi igrani film u svemiru.

Poslali su prvi satelit u svemir, zatim su prvi poslali psa, pa čoveka, prvu ženu i sada, ako sve bude išlo po planu, Rusi će prvi snimiti film u svemiru.

Pošto je komisija medicinskih i bezbednosnih stručnjaka odobrila plan da glumica i reditelj krenu put svemira, Rusija je korak bliže još jednom rekordu, i da će početkom oktobra krenuti snimanje prvog dugometražnog igranog filma u svemiru.

Film pod nazivom Izazov govori o lekaru koji je po hitnom postupku upućen na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi spasio život kosmonautu.

Predviđeno je da četvorka odleti brodom „Sojuz MS-19“ 5. oktobra i da bude iskrcana na stanicu koja kruži oko Zemlje na nadmorskoj visini od oko 354 kilometra i provedu 10 dana snimjući film.

Na konferenciji za novinare u Moskvi pre polaska na kosmodrom u Bajkonoru u Kazahstanu, ruska glumica Julija Peresiljd, reditelj Anton Škaplerov i njihove alternacije, jer oboje u slučaju zdravstvenih problema imaju zamene kako projekat u poslednjem trenutku ne bi propao, sa entuzijazmom su govorili o pomeranju granica u filmskoj industriji.

Nadaju se da će uspeti da prikažu bestežinsko stanje kako do sada nije viđeno na filmu.

„Prve dve sekunde je zastrašujuće, posle toga je prelepo“, navodi Julija Peresiljd, koja je na putu da postane prva glumica u svemiru, a koja je tokom obuke imala priliku da nakratko iskusi doživljaj mikrogravitacije.

U filmu će se videti i profesionalni kosmonauti u posadi.

„Neću glumiti u njemu, ali ipak ću morati da naučim kako se film proizvodi na tako neobičnom mestu kao što je svemir“, napomenuo je komandant misije, Anton Škaplerov.

Glavna glumica dodaje da je naučila da bude sopstvena šminkerka i kostimografkinja.

„To neće biti na istom nivou kao na Zemlji, ali daćemo sve od sebe. Spremni smo za to. Sada kada smo dovde stigli prekasno je za strah. Pred nama je Bajkonor i još mnogo posla, i da budem iskrena, jednostavno nema vremena za strah“, istakla je glumica.

Reditelj Šipenko koji je visok 1,9 metara, priznaje da zbog njegove visina obuka, ali i predstojeće putovanje, neće biti naročito udobno, ali obećava da kada budu snimali nastavak na Marsu, da će sigurno biti više mesta u kabinama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. sep 2021, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

Aaah, sto to sve vredi Rusima

kad su ih amerikanci pretekli i prvi sletili na Mjesec u nekoj americkoj pustinji prije sezdesetak godina i poslije toga nikad vise, a kada ce , ako ikada, ne zna se.
Vjerojatno hoce ako plate Kinezima da ih povedu, Rusima su se naplacali.
Prvi i jedini su bacili atomsku bombu i to ne jednu nego dvije na civile(Hirosima i Nagasaki) i to bez stvarne potrebe