Čitaj mi!

Ljubav prema drvetu ga je odvela od sviranja harmonike do pravljenja violina i ikona

Zbog korone prošle i ove godine muzičari su imali manje posla, pa su mnogi zaradu potražili u drugim profesijama. Mileta Pavlović sa planine Rudnik umesto sviranja harmonike na slavljima, posvetio se hobiju i izradi ikona i violina.

Više od četiri decenije svirao je harmoniku na raznim veseljima. Sada umesto u svečanim salama vreme provodi u radionici na Rudniku. Duborez je za Miletu Pavlovića velika ljubav, pa sa puno strpljenja i pažnje rezbari ikone.

„Prvo sam napravio u Kanadi gusle, pa sam onda došao ovde, i nađem drvo neobičnog oblika i napravim Svetog Georgija. Pravio sam i u Švajcarskoj dosta ikona“, kaže Mileta.

Dosta različitih ikona napravio je ovaj samouki umetnik, a ljubav prema muzici usmerila ga je i prema violinama.

Poslednjih godina osmelio se da reparira, a potom i sam, ručno pravi taj instrument.

„Pre četiri godine video sam violinu bataljenu i pogledao, pa mogao bih ja ovo da pravim, kad već pravim ikone imam dleta, imam svega i tako sam počeo, nabavio materijal“, navodi samouki umetnik.

Mileta ističe da svakom delu ovog instrumenta treba posvetiti posebnu pažnju. Da napravi jednu violinu potrebno mu je više od mesec dana, a osim gudala i žica sve sam ručno izradi.

„Važno je kalup da bude pravi, da bude pravog oblika i važna je debljina daske, koliko je da se to pazi. I duša, drvo jedno koje ovde ispod tanke žice. E, ono daje ton. Ako ga pomeriš malo ono daje bolji ili lošiji ton“, ističe Mileta.

Zato i zvuk svakog instrumenta koji izađe iz njegove radionice Mileta uvek proverava.

Do sada je napravio više od trideset violina, a da budu posebne - na nekima su i izrezbareni detalji.

broj komentara 0 pošalji komentar