Čitaj mi!

Napravite jelo kojim Grci obeležavaju dan kada su rekli istorijsko Ne

Grci obeležavaju 28. oktobar kao Dan „Ne“, dan kada su 1940. godine odbili italijanski ultimatum i ušli u rat sa silama Osovine. Na ovaj praznik najčešće se jede tradicionalno jelo od bakalara, čiji recept vam poklanjamo.

Bilo je tri sata ujutro kada je 28. oktobra 1940. godine italijanski ambasador u Grčkoj,  Emanuele Graci, premijeru Janisu Metaksasu uručio ultimatum Benita Musolinija sa zahtevom da se italijanskoj vojsci dozvoli slobodan prolaz i zauzimanje strateških lokacija u Grčkoj. Premijer je odlučno odgovorio na francuskom: „Dakle rat“, što su Grci pretočili u kratko όχι – ne!

Dva i po sata kasnije, italijanska vojska prešla je grčko-albansku granicu i počeo je rat.  Iako je Duče krenuo u invaziju sa 140.000 vojnika, naišao je na neočekivan i žestok otpor. Grčka vojska je do sredine novembra zaustavila italijansku invaziju i krenula u kontraofanzivu, potiskujući Italijane nazad u Albaniju i oslobodivši severni Epir.

Uprkos kasnijem dolasku Nemaca i padu Grčke u ruke okupatora, Metaksasov odgovor je zadao veliki udarac silama Osovine i odložio nemačku operaciju Barbarosa protiv Sovjetskog Saveza, pa je teška ruska zima nemačke vojnike zatekla nespremne.

Dan kada su rekli istorijsko „Ne“ Grci proslavljaju kao nacionalni praznik. Tim povodom i ove godine je priređena vojna parada u Solunu.

Na trpezama u grčkim domovima na ovaj dan se najčešće jede tradicionalno jelo bakaljaros skordaljá (μπακαλιάρος σκορδαλιά), prženi bakalar sa pireom od krompira i belog luka.

Usoljeni bakalar prethodno se dan-dva drži u vodi koja se menja nekoliko puta, kako bi iz njega izašla suvišna so.

Bakalar se prži u ulju, ili isečen na komadiće i uvaljan u retko testo napravljeno od brašna, malo piva i vode, ili se od usitnjenog bakalara, brašna, piva i peršuna napravi smesa od koje se prave ćuftice, a zatim prže.

Za pire se skuva krompir, izgnječi, posoli, a zatim izmeša sa smesom od dosta belog luka (5-10 čenova), bar pola šolje maslinovog ulja i soka od limuna, umiksanih u blenderu. Toj smesi se može dodati i malo oraha.

Na kraju se sve dodatno kremasto umiksa i možete da počnete da uživate u pravom grčkom posnom specijalitetu.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 29. okt 2021, 13:26) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

NE i DA........OHI I NE

Srpski NE Grcki DA


Grcki OHI Srpski NE

(petak, 29. okt 2021, 13:23) - Djuradj [neregistrovani]

@"Ne"

Prike,mnogo si pobrakao,NE, je na srpskom a nagrckom je OCHI,DA, na grckom je NAI.

(petak, 29. okt 2021, 11:37) - Milan [neregistrovani]

"Ne"

Imajući u vidu da "NE" na grčkom znači "DA", šta su oni zapravo rekli?

(petak, 29. okt 2021, 10:32) - TODOR [neregistrovani]

BRACA GRCI

JEDINI KOJI SU SE SUPRTSTAVLI FASIZMU NA BALKANU SU BILI SRBI, CRNO GORCI, BOSANCI I GRCI.

(petak, 29. okt 2021, 09:53) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Grcki "NE"28 oKT.. 1940

Odgvorili su "NE" 28 ,,,Okt...1940G. Italijanima i Germanima i na kraju dobilisu za "Poklon"1945g ""Englesku Okupaciju""

(petak, 29. okt 2021, 09:40) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

OdGV... A Nas ( Ruska Klopka)

Odlaganjem ""Barbarosa"",,Rusi su dobili sest meseca ,,i u to vreme Pripremilisu se i na kraju pobedili i totalno srusili naj moderniju Armiju u to vreme..Odlaganje je bila uspesna "Ruska Klopka"....

(petak, 29. okt 2021, 06:42) - Vesna [neregistrovani]

Vreme

Molim vas recute mi gde se oblaci Biljana Vranes.Uvek je super sredjena ali ta garderoba oduzima dah.Gde kupuje te prelepe haljine i komplete. HVALA.

(petak, 29. okt 2021, 04:20) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

A nas

Su u skoli ucili da smo mi razlog za kasnjenje operacije Barbarosa.

(četvrtak, 28. okt 2021, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

hmm

Nisam znao da su pre 80 godina Grci tradicionalno imali blender.

(četvrtak, 28. okt 2021, 20:37) - anonymous [neregistrovani]

Лепо

је читати бајке с времена на време.