Čitaj mi!

Miki Maus napušta „Dizni”

Miki Maus, omiljeni crtani junak koji se smatra pionirom animacije, prvi put se pojavio 1928. godine. Prema američkom zakonu o autorskim pravima, kompanija „Dizni“ bi uskoro mogla da izgubi ekskluzivna prava na neke od likova koji su najzaslužniji za univerzalnu popularnost tog brenda, uključujući i poznatog miša koji je njegova maskota.

Miki Maus će postati javno vlasništvo 2024. godine, 95 godina od nastanka, 1. oktobra 1928. godine – što je period posle kojeg ističu autorska prava na umetničko delo čiji je autor anoniman ili ga je autor radio pod pseudonimom.

Danijel Majeda, zamenik šefa Katedre za pravno regulisanje autorskih prava na filmu na Pravnom fakultetu u Los Anđelesu, i dugogodišnji advokat za medije i zabavu, naglašava da i prilikom isteka autorskih prava postoje određena ograničenja.

„Moći ćete da koristite lik Mikija Mausa onako kako je prvobitno kreiran i da ga stavljate u sopstvene priče ili priče o Mikiju Mausu sa prvobitnim likom. Ali ako to uradite tako da ljudi pomisliti na 'Dizni' – što je neminovno zato što su toliko dugo ulagali u ovaj lik – onda bi u teoriji, 'Dizni' mogao reći da ste povredili njihova autorska prava“, naglašava Majeda u intervjuu za Varajeti, prenosi Gardijan.

Miki Maus se prvi put pojavio u crno-belom crtanom filmu Parobrod Vili. Taj crtani film je bio pionir u animaciji zbog sinhronizovane upotrebe zvuka – gde pokreti na ekranu odgovaraju muzici i zvučnim efektima, lansirajući jednu od najprepoznatljivijih slika na filmu i televiziji.

Prema Nacionalnom muzeju američke istorije: „Tokom godina, Miki Maus je prošao kroz nekoliko transformacija fizičkog izgleda i ličnosti. U svojim ranim godinama, podmukli i nestašni Miki je više ličio na pacova, sa dugim šiljatim nosom, crnim očima, malim telom sa vretenastim nogama i dugim repom.“

Određeni aspekti lika koje šira javnost prepoznaje kao deo „Diznijevog“ brenda zabranjeni su za umetnike koji žele da iskoriste isteklo autorsko pravo. Ako određeno delo zbuni javnost da misli da je zapravo povezano sa „Diznijem“, moglo bi da dođe do velikih pravnih posledica.

„Autorska prava su vremenski ograničena“, navodi Majeda. „Žigovi nisu. Dakle, 'Dizni' bi mogao imati zaštitni znak u suštini zauvek, sve dok nastavljaju da koriste različite stvari onako kako su zaštićene, bilo da su to reči, fraze, likovi ili bilo šta drugo.“

„Dizni“ može i dalje da zadrži zaštitni znak na određenim frazama ili prepoznatljivoj odeći koju nose likovi, kao što je na primer crvena košulja Vinija Pua, koji je postao javno vlasništvo.

U maju 2022, republikanski senator Džoš Holi iz Misurija dospeo je na naslovne strane zbog pretnji ekspanzivnoj listi autorskih prava korporativnog giganta, nakon što se „Dizni“ javno usprotivio zakonu Floride o roditeljskim pravima u obrazovanju, koji se obično naziva „ne govori gej“ zakonu.

Holi je rekao: „Doba republikanske pomoći velikom biznisu je završeno. Zahvaljujući specijalnoj zaštiti autorskih prava od Kongresa, korporacije poput 'Diznija' su zaradile milijarde povlađujući raznim pokretima i aktivistima. Vreme je da oduzmemo 'Diznijeve' posebne privilegije i otvorimo novu eru kreativnosti i inovacija.“

Majeda ovu Holijevu reakciju naziva „čisto političkom“.

„Dizni je bio veoma aktivan u pokušajima da produži uslove autorskih prava“, navodi Majeda. „Produžen im je mandat za Mikija i tako dalje, ali sumnjam da će moći da dobiju dodatna produženja. Mislim da će ovo biti kraj takve prakse.“

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 07. jul 2022, 11:40) - anonymous [neregistrovani]

Mika Miš

Tako je govorila moja baka, tako smo ga pisali sve do prvih Zabavnika.

(utorak, 05. jul 2022, 13:58) - Nenad Ranisavljevic Paris [neregistrovani]

Mickay Mouse napusta Disneland parcks

Meni to zvuci malo nelogicno , zar je to moguce da on koji ove godine slavisvoj 96 rodjendan napusta rodno mesto i svoj dom i sto je najgore sada menja svoj prepoznatlivi lik izgled po kome su ga pamtile nebrojene generacije dece i mladih sirom sveta , to je prosto nelogicno i za nepoverovati , ali....
Sveje danas na ovome svetu moguce , e jos da nam kazu ali veoma precizno "kad li ce njegov tvorac i autor Walt DIisnay sa onoga sveta natrag ovamo medju nas zive stici , pa onda da im sve poverujeo od A do S bez prava na pogovor i zamerku , sto nas danas skoro vek i kusur 121 od rodjjenja i bezmalo 60 god (56 ) od smrti tvorca i autora mnogih decijih omiljenih likova s pocetka 20 a bogme i danas 21 veka . Cemu ovo zamajavanje javnosti i sta ce nam deca ubuduce gledati kakve crtane filmove kakvog sadrzaja i karaktera s kim ce se druziti dok ne odrastu i ne krenu u vrtice i skolu e to mi bas i nije sasvim jasno , najblaze receno to mi u neku ruku i nije nesto najbolje poznato pravo da vam kazem gospodo moja draga !

(ponedeljak, 04. jul 2022, 19:10) - Daniel Vlkov [neregistrovani]

Dizni

Kao decak, mnogo sam voleo da gledam Diznijeve crtace i njegove junake, (redovno sam citao Mikijev almanah i Mikijev zabavnik), a naj edukativnija i najbolje delo su mu cetiri knjige "Cudesni svet Volta Diznija", koje ih i dan danas volim.

(ponedeljak, 04. jul 2022, 15:40) - anonymous TO3A [neregistrovani]

MIKI?

On nije vise Miki - Maus, sada je izrastao u velikog MIKU-PACOVA, ej bre, sta ocekujete, pa ima preko 96 godina!?

(ponedeljak, 04. jul 2022, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Hm

Zašto bi Dizni tužio ako neko pomisli na Diznija? I kako se dokazuju misli?